Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Nokas kultūra (1000.g.pmē.-300.g.mē.)

Arheoloģiska kultūra, kas radās Rietumāfrikas valsts Nigērijas ziemeļu un centrālajos rajonos ap 1000.g.pmē. un pastāvēja apmēram 1300 gadus, pagaidām nezināmu iemeslu dēļ izzuda ap mūsu ēras 300.gadu. Pētnieki uzskata, ka šo kultūru radīja tauta, kurai sazarojoties, radušas hausu, gvari, kanuri, nupes un jukunu tautas.

Nosaukums. Savu nosaukumu kultūra guvusi pēc sākotnējās senāko Rietumāfrikas terakotas figūru atradumu vietas - Nokas ciemata, kas atrodas Nigērijas pavalsts Kadunas dienvidos.

Kultūras raksturojums. Nokas kultūru raksturo augsti attīstīta sociālā organizācija. Tā ir pazīstama galvenokārt pēc terakotas (apdedzināta māla) figūrām - gandrīz dabiska izmēra cilvēku galvām. Vēl citas figūras attēlotas izjādē uz zirga muguras, kas norāda uz zirgu izmantošanu Nokas kultūrā.
Nokas kultūras cilvēki sāka izmantot dzelzi ap 550.g.pmē. vai pat agrāk. 

Nokas kultūras atklāšana un izpēte. Pirmie ar Nokas kultūru saistītie artefakti tika atrasti 1928.gadā, 24 pēdu dziļā sanesu slānī alvas raktuvēs netālu no Nokas ciema, pie Josas plakankalnes, Nigērijas vidienē. Atradējs pulkvedis Dž.Dents-Jangs šos atradumus nodeva glabāšanā Josas muzejam.
1932.gadā netālu no Sotokas pilsētas tika uzieta neskarta terakotas figūru grupa. Līdzīgas statujas tika atrastas pie Katsinas pilsētas. 
Vēlāk, 1943.gadā kalnrači, strādājot tajās pašās vara raktuvēs pie Nokas ciema, nejauši atklāja vēl vienu māla figūriņu grupu. Figūriņas dabūja redzēt arheologs Bernards Fags (Bernard Fagg), kurš uzreiz saprata atraduma nozīmīgumu. Arheologs iztaujāja kalnračus, lūgdams tiem viņam pastāstīt par visiem saviem atradumiem. Rezultātā Fags savāca 150 artefaktus.
Pēc tam Bernards un Endžela Fagi Nokas ciema apkārtnē uzsāka sistemātiskus arheoloģiskus izrakumus, kuru gaitā tika atrasti vēl vairāk figūru un citu artefaktu, kas bija izkaisīti par sākotnējo atradumu vietu plašākā areālā.
Pašlaik kultūru pēta vācu arheologi no Vācijas pētījumu fonda, bet tas ir apgrūtinoši dēļ islāmiskajiem nemierniekiem un arī vēsturisko vietu aplaupītājiem.

Atradumi. Ar radioaktīvā oglekļa un termoluminiscences datēšanas metodēm noteiktais terakotas statuešu vecums svārstās starp 2000 un 2500 gadiem, kas padara tās par vecākajiem figurālās mākslas darbiem Rietumāfrikā. 

Raksti.
Turpinās pētīt 3000 gadus seno Rietumāfrikas Nokas kultūru.

Saites.
Arheoloģiskās kultūras.
Nigērija.