Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ptahs

„Iekārtotājs” jeb „tas, kurš piešķir lietām formu.”

Viens no nozīmīgākajiem, iespējams, pat galvenais senēģiptiešu dievs - Visuma radītājs, viens no četriem dieviem-radītājiem. Senās valsts galvaspilsētas Memfisas kosmoģenēzē ir pasaules radītājs, arī amatnieku - podnieku, arhitektu, mākslinieku un tēlnieku aizbildnis. Arī nāves dievs - Ptahs darināja laivas, ar kurām mirušie devās uz veļu valstību Duatu.

Sinonīmi un analogi. Šumeriem - Enki. Reizēm minēts ar vārdu Kems (varbūt Tems?). Senajā valstī lietoja vārdu Ptahs-hoteps. 

Radniecība. Memfisas triādē Ptahs ir Sekmetas vīrs un Nefertema tēvs.
Dēli - Ra un Tots

Ikonogrāfija. Ikonogrāfijā Ptahu attēloja kā zaļas ādas vīrieti, noskūtu galvu, karalisku bārdu un cieši pieguloša tērpā it kā mūmijas autā ietītu ar zizli jeb mērkoku rokā. Ar šo zizli viņš it kā mērījis ūdens līmeni Nīlā. Trīsdaļīgais zizlis, ko Ptahs tur rokā, satur trīs visnozīmīgākos senēģiptiešu reliģiskos simbolus - vazu (was - spēku un varu simbolizējošs zizlis ar noliektu galu), anku (ankh - dzīvības simbols) un džedu (djed  - stabilitātes un ilgmūžības stabs).

Dzīvesgājums. Senie ēģiptieši uzskatīja, ka Ptahs pacēla valsti no Lielo plūdu ūdeņiem, izrakdams kanālu Nīlas izplūdes vietā. Tie apgalvoja, ka šis dievs atnācis pie viņiem uz Ēģipti no citām zemēm un kļuvis ne tikai par Ēģiptes dibinātāju, bet arī dibinājis „kalnu valsti un tālu, svešu valsti.”
Memfisā Ptahs nodevis valdniekam divus priekšrakstus viņa valdīšanas jubileju atzīmēšanai, uzaicinot viņu svinēt šīs jubilejas sešas reizes 100 000 gadu garumā. Ptahs ieradās Atona un Elektrona debesu ratos.
Varu valstī nodeva savam dēlam Ra, pēc tam devās uz Abu (Elefantīnas) salu, kur uzcēla divas ar slūžām un aizvirtņiem saistītas ūdenskrātuves Nīlas ūdenslīmeņa regulēšanai.

Vēsture. Sākotnēji Ptahs bija Memfisas lokālais dievs. Taču jau III gt.pmē. Ptaha kults izplatījās visā senajā Ēģiptē. Ar laiku Ptahu identificēja ar Atumu, Ra un Amonu. Ēģiptiešu vēsturnieks Manetons (IV.-III gs.pmē.) sengrieķu valodā sarakstītajā grāmatā "Ēģiptes vēsture," Ptahu identificē ar sengrieķu amatniecības dievu Hēfestu. Manetons viņu atzīst arī par pirmo Ēģiptes valdnieku.

Teoloģija. Memfisas reliģiski spekulatīvajā mācībā Ptahs ir dievs demiurgs. Viņš bija visa esošā radītājs.
Pirmais solis Ptaha radīšanas darbībā bija dievišķā doma un viņa galvenais radišanas instruments bija dievišķais vārds. Radīšana ar dievišķo domu un dievišķo vārdu nosaka visa esošā substancionālo vienotību. Memfisas priesteru sacerējumā - tā saucamajā "Memfisas teoloģiskaja traktātā," rakstīts, ka Ptahs "ir katrā ķermenī, ikvienā visu dievu, visu cilvēku, visu dzīvnieku, visu slieku un visa dziīva mutē, jo viņš domā un pavēl visām lietām, kam vien viņš vēlas." Tādējādi Ptaha iemiesošanās visumā tik dažādajās radībās pavēra plašas iespējas ša dieva sinkretizācijai.
Šajā procesā Ptahu identificēja ar Atumu, Ra un Amonu. Ļoti tuvs Ptaham bija Memfisas lokālais htoniskais zemes dievs Totenens. Viņi saplūda vienā dievībā Ptahs-Totenens, kuru pielūdza kā auglības dievu.    

Āpijs - Ptaha inkarnācija. Hērodots īpaši detalizēti apraksta Memfisas senā dieva Ptaha inkarnācijas - svētā vērša Āpija izraudzīšanās procesu. Tuvāk - šeit.

Aplūkojamie objekti.
Ptaha templis Karnakā. Atrodas pie Amona Ra tempļa kompleksa mūra, uz Z-ZR no galvenās svētnīcas, un kopš 2008.gada starpdisciplināras programmas ietvaros, sadarbībā ar Ēģiptes Senlietu pārvaldi, to pēta franču un ēģiptiešu Karnakas tempļu izpētes centra speciālisti.

Avoti.
Senēģiptiešu "Mirušo grāmata" viņu apraksta kā "Lielo Arhitektu, visa esošā formu darinātāju." 

Šabaka stēla. Šai stēlā iekalti Memfisas teoloģijas teksti. Saskaņā ar tiem lietas un būtnes, dievus ieskaitot, Ptahs radījis, vispirms tās iedomājoties, un tad izrunājot to vārdus.

Saites.
Senēģiptiešu mitoloģija.