Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ramalingešvāra svētnīca

Pazīstama arī kā Ramapa svētnīca, nosaukts tā arhitekta Ramapa vārdā. Tā laikam ir vienīgā svētnīca Indijā, kas nosaukta tā autora vārdā.
Šivam veltīta hinduistu svētnīca Indijā ar ļoti labi apstrādātu bazaltu.

Atrašanās vieta. Indijas dienvidi, Andras pavalsts, 77 km no slavenā Varangela forta, pie neliela ciematiņa.

Vēsture. Svētnīcā ir uzraksts, kas datēts ar 1213.gadu. Tajā teikts, ka svētnīcu uzbūvējis ģenerālis Rudraradī Kokatejas ķēniņa Hanapātadēvas valdīšanas laikā.
Hronikas liecina, ka svētnīca uzcelta ??? gadu laikā.
cieta zemestrīcē. 

Apraksts. Svētnīca ir tipiska tā laika celta hindu kulta celtne, bet saglabājusies vislabāk no tādām. Celtne tiek atzīta par lielisku viduslaiku Indijas arhitektūras piemēru un kā vienu no lieliskākajiem Dienvidindijā.
Zāle pirms lūgšanu telpas rotāta ar daudzām bazalta kolonnām, kas interjerā izvietotas tā, lai harmoniski saplūstu telpa ar gaismu.
Svētnīca stāv uz apmēram 2 m augstas zvaigznes formas platformas.
Svētnīcas ārējās kolonnas rotātas ar ārkārtīgi kvalitatīvi pagatavotiem apsaru tēliem, tādi bazalta ieslēgumi raksturīgi tā laika indiešu sakrālai arhitektūrai. Visas kolonnas svētnīcas iekšienē arī nopilētas līdz spoguļvirsmai, klātas ār ārkārtīgi smalkiem griezumiem un arī tie izpulēti gludi.
Svētnīcā nav mākslīgā apgaismojuma un tajā ir mijkrēslis.

Pārsteidzošā bazalta apstrāde. Svētnīcā var aplūkot ārkārtīgi kvalitatīvi apstrādātas bazalta detaļas.
Apsaru tēli uz svētnīcas kolonnām veidoti no monolīta bazalta gabala apmēram 5 t svarā un nopulētas gludas kā spoguļi. Tāda veida bazalta detaļas bija raksturīgas tā laika indiešu sakrālajai arhitektūrai, tomēr tie gandrīz visi ir sagrauti. Piemēram, Varangela fortā palikušas tikai atsevišķas šo objektu lauskas.
Bazalta kolonnu u.c. akmens daļu bareljefi izpildīti tik kvalitatīvi un sīki, ka šodien to nevar izskaidrot. Daudzām svētnīcas akmens griezumu detaļām ir caurejosas atveres tikai dažu milimetru diametrā. Piedevām tās vēl ir liektas, tādejādi tajās nevar iebāzt taisnu instrumentu vai tievu urbi, bet gan tikai lokanu stiepli.
Ja nedaudz pieklauvē bazalta kolonnām, tad atskan metāliska skaņa. Tas tādēļ, ka izmantots dažāda blīvuma bazalts. Daži pētnieku uzskata, ka tāds akustisks efekts var būt tikai tādā gadījumā, ja tikusi izmantota bazalta liešanas tehnoloģija.

Tā kā tādai apstrādei trūkst sakarīga skaidrojuma, radušās dažādas hipotēzes, piemēram, par bazalta atliešanu. Tomēr tad būtu nepieciešams bazaltu sakarsēt līdz pat 1500oC.

Saites.
Hinduisms un hinduisti.
Andras pavalsts.