Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Rietumsahāras senēģiptiešu pilsēta

Atrašanās vieta. Kaut kur Rietumsahāras teritorijā Atlantijas okeāna krastā.

Pilsētas nosaukums. Tas nav zināms, taču, ja pieņem, ka mistiskās izcelsmes "Rihtera papirusi" vēsta patiesību, tad šo pilsētu var dēvēt par Amenemfu.

Atklāšana un izpēte. Pirmais šo pilsētu ar savu ekspedīciju bija atklājis kāds vācu pētnieks Rihters 1935.gadā. Rihteram tad izdevās uziet senu pilsētu, kas līdz šim bija pētniekiem nezināma. Vācu pētnieks pierakstīja pilsētas celtniecību ēģiptiešiem - pārlieku jau nu daudz līdzību šai pilsētai bijušas ar Tēbām un Memfisu.
Par šo ekspedīciju zināms visai maz. Rihters ar 10 pavadītājiem ieradās izrakumu vietā 1935.gada februārī. No kaut kādiem avotiem vācietim bija zināms, ka vietējie iedzīvotāji šai apvidū atrod senus priekšmetus. Vāciešiem bija nepieciešamas tikai dažas dienas, lai noteiktu pilsētas atrašanās vietu. Drupas bija segtas ar nelielu zemes kārtu.
Jau no pirmajiem brīžiem Rihteram esot kļuvis skaidrs, ka darīšana ir ar seno ēģiptiešu pilsētu dēļ uzieto priekšmetu ēģiptiskuma. Pilsēta daļēji atradās zem ūdens. Vācieši veikuši vairākus dziļus proves rakumus, lai noteiktu kultūrslāņa dziļumu.
Cik varēja spriest, pilsēta bija no Vecās valsts sākuma laika un eksistējusi vairāk 2000 gadus (to pētnieki sapratuši pēc proves rakumiem). Vēl Rihters nospriedis, ka pilsēta nav bijusi pazīstama romiešiem, jo, iespējams, iznīkusi kādā IV vai III gs.pmē. Iznīkšanas iemesli nav zināmi, nekādas dabas katastrofu pēdas arī nav uzietas. Neizdevās noteikt arī pilsētas robežas, bet pats Rihters apgalvojis, ka pilsēta bijusi ārkārtīgi liela pat pēc mūsu priekšstatiem. Vēl viņš uzskatīja, ka daļēji tā atrodas zem ūdens.
Rihters grasījās veikt nopietnus pētījumus un atgriezties šeit ar lielu ekspedīciju. Vairākus gadus viņš vācijā lūkoja pēc finansējuma un centās pārliecināt kādus ietekmīgus SS ļaudis (varbūt senpilsētā dzīvojuši ārieši!). Lai nu kā, bet līdzekļi esot tikuši piešķirti un 1939.gada vasarā Rihters plānojis doties uz Āfriku. Bet nekā!
1939.gadā sākās II Pasaules karš un Rihters gāja bojā Hamburgas bumbošanā. Pēc kara par viņa atklājumu piemirsa un arī pilsētas atrašanās koordinātes vairs nebija zināmas. Runāja, ka Rihters esot pārvedis no pirmās ekspedīcijas čupu ar seniem papirusiem, taču neviens tos nav redzējis. Papirusi arī esot minēti Rihtera papīros.
Nākamais atklājējs esot bijis itāļu arheologs Džulio Venčeti (Neapoles universitāte), kas, starp citu, bija pārliecināts, ka senie romiešu jūrasbraucēji atklājuši bezmaz visu pasauli.
Dosim vārdu viņam pašam: "Mēs atkārtojām ceļu, ko veica Rihtera ekspedīcija 1935.gadā. Tas nepavisam nebija vienkārši, jo Rietumsahāras teritorija, kā jūs jau ziniet, līdz pat šim brīdim ir pilsoņu kara darbības zona. ...Nesen es nejauši arhīvā uzgāju norādes uz Rihtera atradumu un nolēmu atrast zaudēto."
Pirmo reizi Dž.Venčeti turp devās ar nelielu grupu, kura pilsētu atrada no jauna. Venčeti nešaubīgi pilsētu uzskata par romiešu izcelsmes, lai gan patiesi daudz kas tajā atgādina par ēģiptiešiem. Viņš uzskata, ka pilsētu cēluši un apdzīvojuši ēģiptiešu izcelsmes kolonisti.
Pilsētas nosaukums tā arī nav zināms. Visai dīvaini, ka tā nav minēta romiešu hronikās (tas varētu liecināt, ka pilsēta nav vis romiešu).
Itāļu ekspedīcija no drupām sev līdzi paņēma kādus priekšmetus, kas līdzinājušie senēģiptiešu izstrādājumiem. Oglekļa metode esot uzrādījusi 5000 gadu vecumu. Daudz esot bijušas Amona figūriņas.
Nākamajā gadā Venčeti plānoja organizēt jau nopietnu ekspedīciju, taču negaidīti tika apsūdzēts narkotiku izplatīšanā. Loģiski, ka no universitātes tika izslēgts.
Nekadi citi jaunumi Mazajam Zaļajam par šo tēmu nav zināmi.
Un vēl - šīs informācijas avots ir visai nenopietns, tā ka visādi var būt.

Arhitektūra. Pilsēta esot ļoti liela, tās robežas tā arī netika noteiktas. 

Saites.
Rietumsahāra.