Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Staņislavs Poņatovskis (1764.-1795.g.)

Stanisław August Poniatowski.
Pēdējais Polijas karalis no 1764. līdz 1795.gadam.

Radniecība. Kad 1757.gadā lielkņazienei Katrīnai (vēlākā Krievijas ķeizariene Katrīna II Lielā) piedzima meita Anna, par īsto tēvu uzskatīja poļu diplomātu Staņislavu Poņatovski, kurš vēlāk ar Katrīnas palīdzību kļuva par pēdējo Polijas karali.

Dzīvesgājums. 3 gadus norisa karš, kurā tā sauktā Bāras konfedrācija karoja pret Krieviju un Polijas karali Staņislavu Poņatovski. 1772.gadā notika pirmā Polijas dalīšana starp Krievijas un Austrijas impērijām un Prūsiju. Konfederācijā bija Rečas pospoļitas magnāti un šļahtiči, kas nebija mierā ar Krievijas un Prūsijas iejaukšanos Polijas iekšējās lietās. Viņi cerēja uz Osmaņu impērijas un Francijas atbalstu. Turki patiesi sāka kārtējo karu ar Krieviju 1768.gadā, bet Francijas palīdzība izrādījās daudz vājāka.
Krievu turku karos (1768.-1774.g. un 1787.-1791.g.) izrādīja teicamu karavadoņa prasmi, sakaujot pretinieku kaujās pie Kozludžas 1774.gadā, pie Rimņikas 1789.gadā, sagrāba Izmailas cietoksni 1790.gadā.
1775.gada 29.jūnijā tika atklāta Mītavas akadēmiskā ģimnāzija (vēlākā Pētera akadēmija), kuras statūtus apstiprināja Polijas karalis Staņislavs Poņatovskis.
1792.gadā notika Otrā Polijas sadalīšana.
1794.gada aprīlī Varšavas iedzīvotāji sacēlās un uzbruka Varšavā izvietotajam krievu garnizonam - t.s. "Varšavas rītausma." Krievi tika padziti no pilsētas. Poļu varas iestādes un karalis Staņislavs Poņatovskis personīgi faktiski norobežojās no tā, lai kaut kā aizkavētu sacelšanos. Pie tam diezin vai viņš kaut ko varētu uzsākt.
1795.gadā notika Polijas trešā un pēdējā sadalīšana, kas nozīmēja karaļvalsts bojāeju un poļu karaļu saraksta beigas. Tai Grodņas pilī piekrita pēdējais karalis Poņatovskis ar Seimu.

Saites.
Polijas karaļi (~962.-1795.g.).