Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sisnijoss (1604.-1632.g.)

Susneyos, Siltan Segid.

Etiopijas ķēniņš no 1604. līdz 1632.gadam.

Radniecība. Dēls - Fasilidass (nākamais ķēniņš).

Dzīvesgājums. Valdīja no 1604.-1632.g. Pēc Henkoka kāpa tronī 1607.gadā.
1607.gadā par imperatoru kļuva Sisnijoss (mums gan tas gads īsti nav skaidrs), un Etiopijā esošais portugāļu jezuīts Pedro Paiša (Pero Pais/Paez) tam visādi izrādīja atbalstu - dibināja skolas, cēla pili un baznīcu Vecajā Gorgorā (Old Gorgora), kā arī piedāvāja savienību ar Spāniju. 1622.gadā, īsi pirms savas nāves, Paiša pievērsa Sisnijosu katolismam.
Galīgi sagrāva falašu autonomiju, dzīvus palikušos piespieda kristīties.
Mendess (Mendes) bija cits spāņu jezuīts, kas sekoja pēc P.Paišas. Bija visai smaga rakstura, lepns, lecīgs un neapdomīgs. Mēģināja pievērst Abesīniju katolismam ar spēku: garīdzniekus pārorientēt, baznīcas arī, ļaudis vēlreiz kristīt, baznīcas svētkus pārveidot. Trakākais viņa iniciētais pasākums bija etiopu svēto pīšļu izrakšana no baznīcām. Viņa pasākumiem bija liela opozīcija, un Mendess devās pie imperatora, lai izlūgtos tā atļauju vēl lielākai spēka pielietošanai. Dumpis sekoja dumpim un imperators Sisnijoss sāka no tā pagurt. Tā viņš 1632.gada 14.jūnijā izdeva uzsaukumu:
"Klausaities visi! Klausaities visi! Mēs pirmo reizi devām jums cīņu, ticot, ka tas būs labi. Taču neskaitāmi ļaudis tika nogalēti, Jūlijs, Gabriēls, Takla Giorgis, Sartsa un zemnieki. Tādēļ mēs atsākām cīņu par jūsu tēvu tēviem. Ļausim atgriezties iepriekšējiem priesteriem baznīcās, ļausim tiem kalpot pie altāriem, ļausim tiem vadīt viņu liturģijas. Un esiet priecīgi."
Pēc tam 1632.gadā Sisnijoss atteicās no troņa par labu savam dēlam Fasilidasam. 

Saites.
Etiopijas ķēniņi.
Abesīnija.

Jezuītu ordenis.