Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Silvestrs II (999.-1003.g.)

Pope Sylvester II.
Īstā vārdā Reimsas Herberts.

Dzīvesgājums. Dzimis 945.gadā (krievu enciklopēdija - ap 940.g.).
Bijis pāvests no 999.–1003.gadam. Izglītots benediktietis no Francijas, pirmais franču izcelsmes pāvests. Bija arī matemātiķis un zinātnieks, ieviesa arābu ciparus XI gs. (pirmais tos lietoja).
Apgalvoja, ka no Spānijas esot atvedis „runājošu galvu,” kas uz visiem jautājumiem atbild ar „jā” vai „nē.” Pat pāvestu grāmatā Liber pontificialis viņš aprakstīts kā astrologs, nekromants un burvis. Jautāts par galvas noslēpumu, pāvests kategoriski noliedza pārmetumus, ka tas varētu būt velna roku darbs. Viņš paskaidroja, ka drīzāk runa esot par „sava veida automātu, kas darbojas pēc rēķināšanas sistēmas ar diviem skaitļiem.”
Viņš bija viss izglītotākais sava laikmeta cilvēks, labi izglītots matemātikā, astronomijā un mehānikā, viņam tiek piedēvēti tādi izgudrojumi kā hidrauliskās ērģeles, pulkstenis ar svārstu un Rietumeiropas iepazīstināšana ar arābu cipariem. Viņš uzrakstīja matemātikas, dabas zinātnes, mūzikas, teoloģijas un filozofijas grāmatas. Pāvests Silvestrs II bija pirmais franču pāvests un neapšaubāmi pats ievērojamākais X gs. cilvēks. Pēc viņa nāves sāka izplatīties baumas par to, ka viņa apdāvinātība ir pateicoties parakstītam paktam ar pašu Nelabo. Tas noteikti bija noticis, ciemošanās laikā pie gudrajiem Arābu prātiem. Šo domu veicināja arī tas fakts, ka viņš dedzīgi centās izskaust simoniju baznīcās.
Lika veikt Romā izrakumus, lai uzietu grieķu un romiešu mākslas darbus.

Avoti.
Pāvesta vēstules. Tās parāda viņa darbību vēsturē un literatūrā. 

Saites.
Romas katoļu pāvesti.