Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sengrieķu armija

Dimahosi. Maķedonijas Aleksandra karavīri, kas bija apmācīti gan kā kājnieki, gan kā kavalēristi.

Himnēti. Sengrieķu viegli apbruņotie kājnieki, kuru apbruņojumā bija lingas, drotiki, stopi, kinžali, vāles un vairogi aizsardzībai. Cīnījās aizmugurējās rindās.

Hiparhs. Hipparchos < hippos - "zirgs" + archos - "vadītājs" (grieķu val.). Jātniku vienības priekšnieks sengrieķu armijā.

Hipaspisti. Maķedonijas Aleksandra armijas kājnieku daļas, kas kalpoja kā saikne starp smagi apbruņoto kareivju flangiem un kavalērijas flangiem.

Hoplīti. Hoplitēs (grieķu val.). Smagi bruņotie kājnieki sengrieķu armijā. Apbruņoti ar zobenu un šķēpu, aizsargāti ar bruņucepuri, krūšu bruņām, vara ieroču makstīm lātām un ar ādu apvilktu koka vairogu. Parasti tika komplektēti no pilntiesīgiem un turīgiem polišu iemītniekiem.

Peltasti. Kājnieki sengrieķu armijā, kas ieņēma pārejas stāvoklis starp smagajiem (hoplīti) un vieglajiem (velīti) kājniekiem. bruņoti ar drotikiem, īsiem zobeniem un viegliem ādas varogiem - peltām.

Sarisofori. Maķedoniešu smagi bruņotie kājnieki, kas bija bruņoti ar ļoti gariem, līdz pat 6 m, šķēpiem - sarisām. Kaujas kārtībā tie atradās pirmajās 6 falangas līnijās.

Falanga. Antīkajos karos tā bija blīvās rindās (skaitā 8-16) sakārtots smagā bruņojuma kājnieku karaspēks.