Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tlinkiti

Tlingit.
Ziemeļamerikas indiāņu cilts, kas mitinās Aļaskā, tās piekrastes salās.

Skaits. Ap 11 000 cilvēku.

Teritorija. Dzīvo Aļaskas DA, okeāna piekrastē un tuvējās salās ASV un neliela daļa arī Kanādā - Britu Kolumbijā.

Vēsture. 
Krievu ierašanās. Jau XVIII gs. beigās vietējie iedzīvotāji tlinkiti (krievu dotais nosaukums - kолюжи) saskārās ar krievu kolonistiem un reaģēja uz tiem visai agresīvi. 1792.gadā sadursmē ar indiāņiem tikko negāja bojā nākamais krievu koloniju pārvaldnieks Ziemeļamerikā - Aleksandrs Baranovs (Александр Баранов).
Krievu-indiāņu karš (1802.-1805.g.). 1802.gadā sākās īsts krievu-indiāņu karš. Visai bieži sadursmes beidzās ne par labu krieviem. Tlinkiti pastāvīgi uzbruka faktorijām un tirdzniecības kantoriem. Indiāņi pat spēja sagrābt Mihailovas cietoksni un tādejādi vispār padzīt krievus no Sitkas salas. Ar indiāņiem karoja ne jau regulārā armija, bet gan tirgotāji un mednieki, kā arī viņu sabiedrotie - aleuti un čugaču indiāņi (индейцы-чугачи).
Situācija mainījās, kad 1803.gada augustā šeit ieradās Ivana Kruzenšterna (Иван Крузенштерн) un Jurija Lisjanska (Юрий Лисянскй) komandētie karakuģi "Nadežda" ("Надежда") un "Ņeva" ("Нева"), kas devās pirmajā krievu kuģojumā apkārt pasaulei. 1804.gada septembrī krievu flotile A.Baranova vadībā atgriezās Sitkas salā. Te viņš atrada J.Lisjanski ar "Ņevu." Tikmēr indiāņi salā bija paguvuši uzbūvēt nocietinājumus, taču pretimstāvēt karakuģa lielgabaliem tie nespēja. Tomēr aplenkums un cīņas viena alga bija sīvas. A.Baranovs tika ievainots rokā. Tikai pēc vairāku dienu artilērijas apšaudēm tlinkiti pameta cietoksni. Krievi atgrieza savā varā Sitkas salu un uzcēla te pilsētu - Jaunarhangeļsku (Ново-Архангельск).
Karadarbība turpinājās, un atkal - ne par labu krieviem. Tā, 1805.gadā tlinkiti nodedināja Jakutatas (Якутат) apmetni un iznīcināja vairākas kažokādu partijas (??? - промысловых партий). Tomēr šai pat gadā viskareivīgākie tinklitu klani tika vai nu iznīcināti, vai novājināti un aktīva karadarbība izbeidzās. Turpinājās tikai atsevišķas sadursmes.
Kopumā karš ar indiāņiem pamatīgi apgrūtināja krievu koloniju darbību Aļaskā, pilnīgi apspiest vietējo iedzīvotāju pretestību tie nespēja. dažos rajonos krievu mednieki un zvejnieki izvairījās ieiet arī ilgi pēc sadursmju izbeigšanās. Galu galā spēcīgā tinklitu pretošanās kļuva par vienu no neveiksmīgās krievu ekonomikas cēloņiem, kas spieda pārdot Aļasku amerikāņiem.

Valoda. Pieder nadenu saimei.

Mitoloģija. Kristiešu protestanti, bet piekopj arī tradicionālos ticējumus. 
Saskaņā ar tlinkitu (Ziemeļamerika) Saule un Mēness ir vīrietis un sieviete, kuri viens otru mīl. Kad abiem ir intīms tuvības brīdis, tad pasauli ietin tumsa.
Tlinkiti katras mājas priekšā uzstādīja totēmu stabu ar totēmiskā senča attēliem.

Saites.
Tlinkitu Plūdu stāsts.

Ziemeļamerikas indiāņi.