Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Toms, Akvīnas (1226.-1274.g.), svētais

Sanctus Thomas Aquinas.

Dzīvesgājums. Dzīvojis XIII gs. Viņa skolotājs bijis Alberts Lielais.

Zinātniskā darbība. Savos darbos baznīcas ideoloģiju savijis ar Aristoteļa materiālistisko pasaules izpratni. Nākamajā gadusimtenī uz šī uzskata bāzes tika radīts teoloģiskais modelis, pie kura baznīca pieturas vēl šobaltdien. Uzskata, ka viņa filozofija tikusi ietekmēta arī ar žīdu gudrā Maimonīda mācību.
Atzītākais Averoesa (Ibn Rušda) eiropiešu sekotājs bija Akvīnas Toms, kas izvirzīja domu par to, ka filozofijai ir darīšana tikai ar „sekundāriem cēloņiem,” kamēr „primāro cēloņu” apjausme iespējama tikai caur teoloģiju.

Apgalvoja, ka īpašums esot nepieciešama pielāgošanās "cilvēka dabas nepilnībai," iedalījums bagātajos un nabagos stimulējot cilvēku iniciatīvu, atvieglinot viņu sadarbību un sociālo mieru.

Apgalvoja, ka "zinātne nedrīkst runāt pretī reliģijai, bet pie tam tā ir tikpat zemāka par reliģiju, cik cilvēka saprāts zemāks par Dieva saprātu."

Stāsts par metāla galvu. Toma skolotājam esot piederējis kāds terafīms jeb runājoša metāla galva. Tā spējusi runāt, un Magnuss varējis no tās uzzināt visslēptākās lietas un visu, ko vien vēlējies uzzināt. Šo metāla galvu viņš turējis paslēptu aiz priekškara savā mūka cellē dominikāņu klosterī pie Ķelnes. Savam tuvākajam skolniekam Akvīnas Tomam viņš bija aizliedzis pacelt šo priekškaru. Taču, saskaņā ar ķelniešu leģendu, Toms reiz apmeklējis celli saimnieka prombūtnes laikā, un, ziņkārības dzīts, priekškaru tomēr pacēla. Tur uz postamenta atradusies metāla galva, kas pēkšņi sākusi runāt svešā valodā. Toms briesmīgi pārbijās, jo nolēma, ka viņa skolotājs noslēdzis līgumu ar pašu nelabo. Tādējādi viņš paķēris nūju, dauzīja metāla galvu līdz tā nokrita zemē un apklusa. Šai brīdī cellē ienācis Magnuss un sastinga kā zibens ķerts: „Tom! Tu esi iznīcinājis darbu, pie kā es biju strādājis 30 garus gadus!”

Pāvests Leons XIII 1879.gadā pasludināja Akvīnas Toma mācību par katolicisma oficiālo filozofiju.

Darbi.
„Teoloģijas summa.”  Publicēts 1260.gadā. Šeit atrodami eņģeļu apraksti, kas stipri līdzinās citplanētiešu aprakstam.