Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tualetes

Liekas, ka senākās ierīkotās tualetes uzietas Skotijā un tām ir ap 5000 gadu. Neolīta laika būdām bijušas ierīkotas noteces uz āru.

Ap to pašu laiku, kā Skotijā, atsevišķas telpas dabisko vajadzību kārtošanas sākuši ierīkot arī Senajā Ķīnā.

Visai agri dzima ideja par to, ka tīrības nodrošināšanai var lietot tekošu ūdeni - senākā kanalizācija uzieta Indas ielejas Hārapas kultūras pilsētās (Mohendžodara, Hārapa u.c.) un tā tapusi ap 2600.g.pmē.

Senajā Romā publiskā tualete ar tekošu ūdeni bija sabiedriska telpa, tāpat kā publiskā pirts.

Viduslaiku Eiropas pilsētās lietoja naktspodus, kuru saturu no rīta iegāza renstelē (atvērta pilsētas kanalizācija). Pieaugot pilsētas iedzīvotāju skaitam, vaļējā kanalizācija vairs nespēja to visu aizvadīt - Parīze pārvērtās par smirdošu kloāku. Valdīja briesmīga netīrība un smirdoņa, kas sekmēja infekcijas slimību un pat veselu epidēmiju izplatīšanos.

Vienu no pirmajiem klozetpodiem Eiropā 1596.gadā ierīkoja sers Džons Haringtons savai vecmāmiņai karalienei Elizabetei I. Pamazām šis izgudrojums iegājās un izplatījās visā Eiropā, līdz 1775.gadā Aleksandrs Kamingss šai sakarā izņēma pirmo patentu.

XIX gs. atklājumi medicīnā noskaidroja slimību izplatības saistību ar higiēnu, tā radikāli izmainot cilvēku attieksmi pret tualetēm. 1850.gada Anglijas būvnormatīvos tika iekļauts arī punkts par higiēnas normām atbilstošām labierīcībām.

Īpašu tualetes papīru - perforētu un ērti saplēšamu - sāka tirgot 1857.gadā Džozefs Gadžets - tas tika nosaukts par Gadžeta medicīnisko papīru. 1879.gadā Scott Paper Company sāka ražot tualetes papīru ruļļos, bet 1942.gadā tika izgudrots divkārtains tualetes papīrs.

Pirmie kosmonauti iztika ar uzsūcošiem ieliktņiem skafandrā, bet mūsdienās kosmosā izdalījumus filtrē: pēc tās cietās vielas tiek uzglabātas vakuuma iepakojumā, bet šķidro daļu izsmidzina atklātā kosmosā.

2001.gadā dibināta Pasaules tualetes organizācija (PTO), kurā pārstāvētas 52 valstis. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību šai problēmai, noteikusi 19.novembri par Pasaules tualetes dienu.