Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tunči

Tunču dzimtas sāļūdens zivis.

Zilspuru tunči. To svars var sasniegt pat 700 kilogramus, savukārt garums līdz pat trim metriem.
Zilspuru tunču komerciālā zveja nav viegls iztikas pelnīšanas veids, turklāt šo rūpalu apdraud izsīkstošie zivs krājumi Atlantijas okeāna ziemeļu pusē. Tādējādi sāncensība zvejnieku starpā ar katru sezonu tikai uzņem apgriezienus un kļūst arvien nežēlīgāka. 
Cilvēki zilās tunzivis ir ēduši gadsimtiem ilgi. Taču 1970.gados visā pasaulē pieauga pieprasījums pēc šīs zivs un līdz ar to paaugstinājās arī tā cena tirgū. Sākās nekontrolēta tunzivs zveja. Rezultātā šo zivju krājumi ievērojami samazinājās un populācija strauji nonāca uz izmiršanas robežas.
Zilspuru tuncis pats par sevi ir gudrs un spēcīgs pretinieks, kuru var noķert tikai pieredzējušākie un izveicīgākie zvejnieki.
To svars var sasniegtvairā kus simtus kilogramu. Šāda svara noturēšanai un izvilkšanai uz klāja ir jābūt īpaši spēcīgai un vienotai zvejnieku komandai. Pat ja zveju kuģim izdodas šādu milzi sastapt, tas var viegli izsprukt, ja komandai nav pietiekami daudz iemaņu un saliedētības.
Lielāko zilspuru tunzivi 1979.gadā Kanādas Jaunskotijas provincē noķēra zvejnieks vārdā Kens Freizers. Viņa loms svēra 678 kilogramus. Līdz šim nevienam citam nav izdevies pārspēt šo rekordu.
Dārgāko pasaules zivju topā zilspuru tunzivs ieņem gan pirmo, gan otro vietu un abas iegādājas Japānas “suši karalis” Kioši Kimura, Japānā un visā pasaulē slavens šefpavārs. Viņam Japānā pieder “Sushi Zanmai” restorānu tīkls, kuru iecienījuši daudzi. 2019.gadā Kioši Kimura par 2,5 miljoniem eiro izsolē iegādājās 277 kilogramu smagu zilspura tunzivi. Gadu vēlāk viņš tajā pašā izsolē iegādājās 276 smagu zilspura tunzivi par ne mazāk iespaidīgu summu – gandrīz 1,8 miljoniem eiro. No katras tunzivs tika pagatavotas aptuveni 12 000 suši un sašimi porcijas.

Saites.
Tunču dzimta.