Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tugenas ororīns

Orrorin tugenensis (Senuts u.c., 2001). Orrorin Tugenas dialektā nozīmē "sākotnējais cilvēks" jeb "pirmais cilvēks." Oficiāli vārds cilvēks šajā nosaukumā netiek lietots, lai nebūtu pārpratumu par šīs būtnes attīstību un vietu senču ķēdē.
Atrasts tūkstošgadu mijā, tāpēc tam bieži dots neoficiāls nosaukums Millenium man, kas nozīmē "tūkstošgades cilvēks."
Sugas nosaukums - pēc Tugena kalniem (Tugen Hills) Kenijā "pirmais cilvēks, kas dzīvojis Tugenā" jeb "Tugenas pirmcilvēks."
Sinonīms - Praeanthropus tugenensis.
Viens no hominīnu senčiem, bieži viņu pieskaita pie agrīnajiem australopitēkiem.

Ororīnu ģints, pagaidām pārstāvēta ar vienu zināmu sugu.
 
Atradumi. 2000.gadā Baringo Kenijā Āfrikā atrasti piecu indivīdu skeleta kauli. Tie atradās starp diviem vulkānisko pelnu slāņiem.
Vecums - līdz 6,2-5,6milj. gadu, pēc citiem datiem - 7,0 milj. gadu.

Dzīvoja sausos tropu mežos. 1,4 m gara būtne, kas staigāja pa zemi uz divām kājām. Gurna kauls ļoti līdzīgs cilvēka gurna kaulam. Joprojām veikli pārvietojās pa lieliem koku zariem, par ko liecina saliekti roku pirksti. Arī zobi diezgan līdzīgi cilvēka zobiem.

Sistemātika. Daži zinātnieki uzskata, ka ororīns bija cilvēka sencis. Tādā gadījumā ardipitēki un australopitēki ir strupceļa zari. Cits viedoklis ir Braienam Ričmondam (Brian G.Ricgmond), kurš iekļauj ororīnus cilvēciskās "ķēdes" sākumā, neizslēdzot australopitēkus u.c.