Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vari valsts

Vari civilizācija izcēlusies ap 600 gadu Peru augstkalnes centrālajā daļā un daļa zinātnieku uzskata, ka savas attīstības impulsus tā smēlusies no Tiavanakas kultūras, kas šajā laikā jau bija izveidojusi visai spēcīgu valstisko formāciju.

Arheoloģiskie pētījumi liecina, ka ap 650.gadu sākās nežēlīgas sadursmes starp Andu indiāņu ciltīm. Zuda jebkāda likumība un kārtība. Uz šī pamata radās Vari militārā valsts, kas nodibināja kontroli pār Andu kalnu ziemeļu rajoniem. Galvaspilsēta bija Vari, kas atradās uz ZA no Kuskas.

Vari kultūras cilvēki Peru piekrastē dienvidu un centrālajos Andos izveidoja spēcīgu valsti, ko nereti dēvē pat par pirmo Dienvidamerikas impēriju. Vari impērijas galvaspilsētā, kas atradās netālu no mūsdienu Ajakučas pilsētas Peru, mitinājās vismaz 45 000 cilvēku. Vari bija reģionā dominējošais spēks līdz pat 1000.gadam jeb, atbilstoši dažiem avotiem - līdz 1100.gadam, kad nelabvēlīgu klimatisko apstākļu iespaidā Vari impērija izjuka un iestājās juku un nestabilitātes periods, ko tikai XV gadsimtā izbeidza jaunais reģionāla mēroga spēks - inki.

Par Vari civilizāciju, tās sociālpolitisko uzbūvi un kultūru līdz šim nekas daudz nav zināms - līdzīgi, kā par citām pirmskolumba Dienvidamerikas civilizācijām, kurām nebija savas rakstības un kuras spāņu ierašanās laikā jau bija nogājušas no vēstures skatuves vai arī atradās tās dibenplānā, arī par Vari stāsta tikai arhitektūras un arheoloģijas pieminekļi. Turklāt visas līdz šim zināmās vari kapenes bija vairāk vai mazāk kapu aplaupītāju izpostītas un nespēja sniegt autentiskas ziņas par apbedīšanas tradīcijām un apbedīto statusu.

Močiku valstiņu savienību, kas atradās uz ziemeļiem no vari pamatteritorijas viņi pakļāva VIII gadsimtā. Vari valdīšanas īpatnība un, iespējams, arī viņu sekmju atslēga, kas to valstij ļāva pastāvēt aptuveni 500 gadu, bija mērenība iekaroto teritoriju pārvaldīšanā. Visi vietējie valdnieki saglabāja savu varu, ja bija ar mieru kļūt par vari vasaļiem (protams, ne jau šī termina Eiropas viduslaiku sabiedrības izpratnē) un dot nepieciešamo darbaspēku vari plašu administratīvo celtņu un ceļu tīklu būvniecībai.

Vari valsts pilsētas.
      Pitijahta.
      Vari.


Raksti.
Peru atrod pirmos neizlaupītos Vari impērijas laika valdnieku apbedījumus.

Saites.
Peru.