Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Peru

Valsts Dienvidamerikas rieteņu krastā. Peru nosaukums cēlies no leģendārā inku valdnieka Pirua Manko, kas pirmos cilvēkus atveda uz Andiem.

Galvaspilsēta - Lima.
Lima Backpeckers - hostelis.

Iedzīvotāji. Indiāņi - maškopiri (Peru DA), hivaru ciltis (Peru Z).

Vēsture. 
Peru Inku impērijas laikā. Mūsdienu Peru teritorija ietilpa 2 no 4 Inku valsts provincēs - Koļjasuijā bija Peru dienvidu daļa, Kontisuijā - Peru ziemeļu daļa.
1600.gada februārī notika vulkāna Vainaputina izvirdums Peru, kurā gāja bojā ap 1500 cilvēkiem un tika iznīcinātas vairākas lielas apdzīvotās vietas. Šī vulkāna izvirdums noveda pie pelnu uzkrāšanās Zemes atmosfērā, kas, savukārt, pēc metereologu domām, izprovocēja t.s. mazo ledus laikmetu.
Peru un Čīlei ir bijušas asas diskusijas par abu valstu robežu kopš 1879.-1883.gada kara, kad Peru zaudēja trīs provinces, kuras tagad ietilpst Čīles galējo ziemeļu reģionā.
Alberta Fukimora valdīšana (1990.-2000.g.). savas prezidentūras laikā realizēja veiksmīgas neokonservatīvas ievirzes ekonomiskās reformas, balstoties uz plaši pazistamā peruāņu ekonomista Ernando de Soto ieteikumiem.
1992.gadā viņš īstenoja pašapvērsumu, atlaižot sev lojālu valdību un ievērojami paplašinot savas prezidentālās pilnvaras. Lai valstī apkarotu dažādas partizānu kustības viņš izveidoja īpašus nāves eskadronus. lai samazinātu dzimstību valsts nabadzīgajos reģionos, viņš organizēja simtiem tūkstošu iedzīvotāju sterilizāciju.
1995.gada vēlēšanās viņš spēja uzvarēt bijušo ANO ģenerālsekretāru Havjēru peresu de Kueljāru. Joprojām ir vēsturē vienīgais etniskais japānis, kas, nepiederot pie japāņu imperatoru dzimtas, vadījis kādu valsti. Par viņa politisko opozicionāri kļuva viņa šķirtā sieva, kas bija arīpašas izveidotas opozicijas partijas līdere. Viņu abu kopējā meita nostājās tēva pusē.
2000.gadā viņš panāca likumu, kas ļāva viņam 3.reizi kandidēt valsts prezidenta vēlēšanās un viegli tajās uzvarēja. Tā arī bija pēdējā viņa uzvara - opozicionāri publicēja virkni materiālu par vērienīgu uzpirkšanu, bijušo un esošo militārpersonu iesaisti kontrabandā, tostarp arī ieroču piegādi kaimiņu Kolumbijas nemierniekiem.
Pēc Fukimora. Skandālam vēršoties plašumā, Fukimors atkāpās no amata un pameta valsti. Viņu izsludināja starptautiskajā meklēšanā un 2005.gadā viņš tika apcietināts Čīlē, kur bija neapdomīgi ieradies no Japānas. 2007.gadā Fukimoru izdeva Peru un tajā pašā gadā notika tiesas prāva,kurā piesprieda 6 gadu cietumsodu un 92 000 ASV dolāru lielu naudassodu. 2009.gadā par nāves eskadronu izveidi, kas tika atzīti par vainīgiem 25 cilvēku nāvē, viņam tika piespriesti 25 gadi cietumā.
Petrogeitas skandāls (2008.g.). Atklātībā nonāca sarunu ieraksti, kas liecināja par ciešām koruptīvām saitēm starp Peru valdību un  valsts galveno naftas uzņēmumu Petroperu.
Fukimori izveidoto partiju, kas patlaban tiek saukta par "Tautas spēku," viņa meita Keiko uzņēmās vadīt 2011.gadā. 2016.gadā keiko kandidēja Peru prezidenta vēlēšanās, saņemot attiecīgi 48,45% un 49,9% balsu. Tāpat "Tautas spēkam" līdz pat 2020.gadam bija vairākums Peru parlamentā. Pateicoties tam Fukimora sekotāji 2017.gadā gandrīz panāca eksprezidenta amnestēšanu, bet, kad tas tomēr neizdevās - pieņēma īpašu likumu, lai viņš apcietinājumu varētu pavadīt mājas arestā.
2018.gadā sākās izmeklēšana pret Keiko. Viņa uz laiku pat nonāca acietinājumā, bet tad tika nosacīti atbrīvota un gatavojas prezdenta vēlēšanām 2021.gada septembrī.

Apskatāmie objekti. 
      Dolmeņi.
      Lima. 

Kuska. Senās Valsts un Inku valsts politiskais centrs.
      Torontoja. Neliela apdzīvota vietiņa 50 jūdzes no Kusko. Daudz akmens celtņu atliekas. Te atrasts megalīts ar 32 skaldnēm.

Mačupikča. Ieejas maksa palielināt līdz 17 Ls, dienas apmeklētāju skaits ierobežots līdz 2500 cilvēkiem.

Inku ceļš.

Saksavamāna. Fantastisks poligonālo megalītu cietoksnis Kuskas nomalē.
Svētā ieleja. Sacred Valley. Ieleja starp Pisakas un Olantajtambas pilsētiņām, kas lepojas ar auglīgām platībām Urubambas upes krastos.
Moray. Neparastas, amfiteātra dormas inku terases.
Maras Salinas. Unikāla terasveida sāls ieguves vieta, kas pēc skata nedaudz līdzinās Pamukales baltajām terasēm un te kopš inku laikiem tiek iegūts sāls.
Kenka.
Olainantamba.

Čavina de Vantara. Oriģinālas indiāņu kultūras senpilsēta.
Parakasa. 

Parakasas Valsts dabas parks.
Balestas salas valsts dabas parks.

       
Kahamarka. Kahamarkas provinces centrs. Šeit spāņu Pizarro saņēma ķīlniekos un nogalināja pēdējo Inku Atavalpu.

Peru Amazones džungļi.
Ikitosa. Uzcelta džungļos, sākotnēji kā jezuītu misija. Uz to neved nekāds sauszemes ceļš. 
Tūristam. Piedāvā paviesoties pie Yaguas cilts. Pastaigas džungļos: piraju zveja, sārtie Amazones delfīni.
Tambopata. Pilsētiņa Amazones džungļos. Tambopatas–Kandamas rezervāts. Nakts ekskursija pie krokodiliem Sandovala ezera tuvumā.
Čačapojasa. Amazonas pavalsts galvaspilsēta. Ir lidosta, kura nedarbojas, jo nerentējas mazā pasažieru skaita dēļ.
Kondora ezers. Tas atrodas 2900 m augstumā un tas ir 3,5 km garš. Ceļš ar zirgiem no tuvākā ciemata Leimebambes uz to aizņem 10 stundas un tikpat atpakaļ. Tādu pārgājienu piedāvā tikai 3 Čačapojakas vietējās tūrisma aģentūras. 1996.gadā ezera krastā gandrīz 3000 m augstumā klintī iebūvētās kapenēs – čulpas, kapeņu izlaupītāji atklāja vairāk nekā 200 labi saglabājušos mūmiju. To vecums ir vairāk kā 500 gadu, tās labi saglabājušās klimata īpatnību dēļ. Ap ezeru zeme ir privāta, tajā atrastas vismaz 20 apbedījumu vietas. Leģenda vēsta, ka tā pirmie iemītnieki izniruši no ezera dzīlēm. 
Pēdējos gados interese par ezeru ir palielinājusies un līdz tam atnāk ap 150 tūristu gadā. Visi tiek reģistrēti šīs apkaimes vienīgās ēkas grāmatā. 
Leimebamba. Tuvākais miests pie Kondora ezera, no kura ezeru ar zirgiem var sasniegt 10 stundās. Pilsētiņā atrodas mūmiju muzejs, kur īpaša klimata apstākļos glabājas pie ezera atrastās mūmijas. Uz audumu gabaliem ap tām sazīmēti spocīgi ģīmīši. Čīles laboratorijās veiktās analīzes liecina, ka vairums kapenēs apglabāto miruši no tuberkulozes. Audumu paraugi liecina par augstu tekstila līmeni.
Manu Nacionālais parks. Dzīvo maškopiru cilts - nekontaktējas ar civilizāciju.

Tambopatas rezervāts. Dziļi džungļos, viens no dzīvniekiem bagātākajiem reģioniem plašajā Amazones baseinā. Ir labas cerības te novērot jaguāru. Izbrauciens ar motorlaivu līdz Collpa Chuncho māla sienu, pie kuras drūzmējas visdažādāko krāsu papagaiļu un lielo aru bari. Naktī var braukt ar laivu un  meklēt melnos un baltos kaimanus.
      Sandovala ezers. Viena no pēdējām vietām Amazones baseinā, kur var redzēt ļoti retos Brazīlijas dižūdrus.

Čačapoja. Senas drupas, čačapoju indiāņu.

Kolkas kanjons. Pasaulē otrs dziļākais kanjons (pēc Katavasas kanjona turpat Peru, 400 km tālāk). Lai tajā iekļūtu, jāpārvar 4800 m augsta kalnu pāreja, kas ceļotājiem var izraisīt pamatīgas galvassāpes. Inku impērijas laikā kanjons bija zelta, sudraba un vara ieguves vieta, līdz ar to ieguvis 3400 m dziļumu, kas ir divas reizes lielāks par Lielo Kanjonu ASV. Te var novērot kondorus un to ligzdas.

Gokta ūdenskritums. 771 m augsts.
Naskas plato ģeoglifi. Tie vērojami sausajā Naskas plakankalnē un ap to. Biļete - 120 ASV dolāru.
Titikakas ezers. Lielākais augstkalnu ezers pasaulē, ko Peru dala ar Bolīviju. Ezerā mākslīgās niedru salas, kurās dzīvo sena tautiņa  - urusi.
Puerto Maldonado.
Pisaka.
Neliels ciemats Urubambas (Zirnekļu) ielejā.

Ika. Populāra peruāņu atpūtas vieta. Vīna un pisco ražošanas centrs.
Vakačinas (Huacachina) oāze. Peru tuksnesī.
Varasa. NLO parādīšanās vieta.

Peru Andi.
La Raya. Kalnu pāreja.
Imata Bosque de Piedra. Neliels akmens mežs, kur vējš un lietus klintis izrobojuši dažādās formās.

Vaskarānas Nacionālais parks. UNESCO sarakstā, apdraudēts.

El Castillo de Huarmey. "Pils pie Huarmejas upes" - spāņu val. Jaunatklātās Vari impērijas laika kapenes atrodas netālu no Klusā okeāna piekrastes, aptuveni 300 km uz ziemeļiem no valsts galvaspilsētas Limas un 1 km uz austrumiem no Huarmejas (Huarmey) pilsētas. Tās ir daļa no plašāka, aptuveni 45 ha liela, savos ziedu laikos varena un nozīmīga močiku un vēlāk arī Vari kultūras kompleksa - dubļu ķieģeļu būvju drupām un izrakņātām kapenēm iezīmētas vietas.

Moljendo. Petroglifi uz klintīm. 

Arekipa. Arequipa. Viena no skaistākajām koloniālajām pilsētām Dienvidamerikā, saukta arī par Balto pilsētu.
      Santa Katalīnas klosteris. Ir kā mūriem apjozta vecpilsēta ar šauru ieliņu labirintu.

Vulkānu aleja. Augstkalnu plato Andos. pa kuru klejo vikuņjas un lamas, bet pie apvāršņa paceļas El Misti vulkāns un citas ugunskalnu virsotnes.

Tinajanas aiza. Dabiskas izcelsmes klinšu veidojumi - daudzskaitlīgas akmens figūras. To pagatavošanu leģendas piedēvē daudzām senajām civilizācijām vai pat Atnācējiem. Tie patieši liekas kā gigantisku ļaužu figūras, kas stipri cietušas no laika. Tomēr zinātniskie pētījumi noraida šo izcelsmes versiju un pierādījuši, ka "statujas" cēlušās vēja erozijas rezultātā.

Zaļā elle. Daļēji šeit, galvenokārt Brazīlijā.
Moljendo. Zīmes uz klintīm.
Tukuma.
Kaljao.
Ostas pilsēta Peru ziemeļos.
Varavīksnes kalni. Rainbow Mountains. 5200 m. Tie laistās septiņās dažādās krāsās un kļuvis par vienu no Peru dabas simboliem. Ceļam var izīrēt zirgus.

Tradīcijas.
Amerikas atklāšanas diena. (Día del descubrimiento de America) no 2009.gada tiek atzīmēta kā Pamatiedzīvotāju un starpkultūru dialoga diena. 

Ēdieni.
Seviče. Peruāņu nacionālais ēdiens. Laima sulā noturēta jēla zivs, kas sajaukta ar sīkos gabaliņos sagrieztiem tomātiem un sīpoliem.