Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ahetatona, Amarna

„Atona atpūtas vieta,” "Atona debesjums."

Atrašanā vieta. Ap 250 km uz dienvidiem no Kairas, pie mūsdienu Amarnas (Tell el Amarn) ciema. Tās koordinātes – 27gr.45’ platuma, tieši pa vidu starp Behdetu un Ēģiptes valsts dienvidu robežu. Tādējādi, domājams, Ehnatons mēģināja atjaunot seno pirmsdinastrisko tradīciju pilsētbūves vietu izvēlē.

Vēsture. Šo pilsētu smiltājos XV gs.pmē. nodibināja faraons-reformators Amenhoteps IV jeb Ehnatons, un padarīja to par galvaspilsētu, savu rezidences vietu Tēbu vietā un Atona kulta centru. Ar to vinš dikti saniknoja Tēbu Amona kulta priesterus, norādīdams, ka Tēbas nekādi nevar būt par ģeodēzisko valsts centru – „zemes nabu.”
Lieli valsts resursi tika nodarbināti pilsētas celtniecībā.
Pēc viņa nāves faraons Tutanhamons galvaspilsētu atcēla atakaļ uz Tēbām. Faraona Horemheba laikā, kas galīgi iznīcināja Atona kultu IV gs.pmē. 1.pusē, Ahetatona tika pilnībā pamesta un sagrauta.
Tagad tās vietā ir mūsdienu pilsētiņa Amarna - arheoloģiskās izpētes rajons.

Atklāšana un izpēte. Te ir veikti izrakumi.

Arhitektūra. Kā jau Atona kultūras centrā, te tika uzceltas Atona svētnīcas, faraona un viņa ģimenes locekļu pilis, galminieku un amatpersonu villas.

Aplūkojamie objekti.
Atona tempļi Amarnā. Savā jaunajā galvaspilsētā Ahetatonā Ehnatons uzcēla divas svētnīcas: Lielo Atona templi un Mazo templi. 

Lielā svētīca. Žomārs to bija uzskatījis par labības noliktavu, bet Šampoljons to noteica par pilsētas lielo svētnīcu. Lielais Atona templis atradās pašā Ahetonas centrā. Tā izmēri bija: 275 m platumā un 800 m garumā. Svēto teritoriju apņēma vairāk nekā 2 km garš mūris. Atona templis sastāvēja no vairākām būvēm, kas visas bija bez jumta. Tai, kā vienīgā Saules dieva kulta vietai, vajadzēja būt brīvi pieejamai.

Atradumi.
Ehnatona korespondence. Arheologi Amarnā uzgājuši apjomīgu Ehnatona korespondenci. No tur atrastajām vēstulēm var uzzināt, ka ēģiptiešu pārvaldnieki un karaspēka pavēlnieki Sīrijā sūtījuši ziņnešus pie faraona ar vēstīm par katastrofālo stāvokli, vēstot, ka Ēģipte zaudēs šos novadus, ja netiks atsūtīti jauni papildspēki. Jeruzālemes komandants rakstīja: „Pasaki ķēniņam bez aplinkiem: visu mana karaļa un pavēlnieka zemi sagaida posts.”

Saites.
Senēģiptiešu kultūras centri.