Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Uz Jupitera pavadoņa Eiropas ir pietiekoši daudz dzīvību uzturošās enerģijas

Jupitera pavadonis Eiropa varētu būt dzīvībai piemērots arī tad, ja zem tā virsmu sedzošā ledus apvalka notiek tikai niecīga vulkāniskā aktivitāte vai tās nav nemaz, teikts jaunā pētījumā, kas publicēts interneta tiešsaistes žurnālā Geophysical Research Letters.

Astronomi uzskata, ka apakšā zem Eiropas virsmu sedzošās ledus kārtas atrodas sāļš šķidra ūdens okeāns. Šajā okeānā, ja vien tas vajadzīgajās proporcijās satur bioloģisko sistēmu apgādei ar enerģiju nepieciešamās ķīmiskās vielas, piemēram skābekli un ūdeņradi, teorētiski pieļaujama dzīvības pastāvēšana. 

Skābeklis un ūdeņradis

NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas (Pasadena, Kalifornija, ASV) pētnieku komanda Stīva Vensa (Steve Vance) vadībā atklāja, ka, pat neņemot vērā hipotētiskos vulkāniskos procesus, Jupitera mēness Eiropa, līdzīgi kā Zeme, saražo 10 reizes vairāk skābekļa, nekā ūdeņraža.

Pēc laboratorijas zinātnieku aprēķiniem, ūdeņradis uz Eiropas rodas sāļajam okeāna ūdenim reaģējot ar iežiem pavadoņa garozā. Eiropai pakāpeniski atdziestot, tās garozā izveidojas jaunas plaisas, kurās iekļuvušais ūdens iedarbojās uz iežiem, radot vēl vairāk ūdeņraža.

Savukārt skābeklis uz Eiropas, iespējams, rodas no ledus. Jupitera iekšējās cilmes radiācija, kura ir daudz intensīvāka par to, ko izdala Zeme, sadala ūdens molekulas skābeklī un ūdeņradī. Skābeklis reaģē ar citiem ūdenī esošiem elementiem tikpat labi kā ūdeņradis. Reakcijās radušies oksidācijas produkti (oksīdi) nosēžas okeāna dibenā, iziet pārveidošanās ciklu un atkal atgriežas ūdenī.

Vulkānisms

Līdz šim zinātnieki uzskatīja, ka Eiropa, pateicoties Jupitera spēcīgajai gravitācijai, ir vulkāniski aktīvs debess ķermenis. Jupitera tuvākais pavadonis Jo ir vulkāniski aktīvākais ķermenis Saules sistēmā - Jupitera gravitācijas spēki deformē Jo garozu un mantiju, radot lielu iekšēju siltumu.

Vai kas līdzīgs norisinās arī uz Eiropas, pagaidām nav zināms. Daudzās spekulācijās par iespējamo dzīvību uz Eiropas iztēlojās biosfēru, kas līdzīga dzīvības “ķekariem” pie hidrotermiskiem avotiem, kas izplūst Zemes okeānu dibenos. Jaunais pētījums pierāda, ka, lai nodrošinātu ķīmisko ciklu norisi un dzīvu organismu eksistenci Eiropas okeānā, nav nepieciešama vulkāniska aktivitāte, apgalvo pētījuma autori.

Attēlā: Ar "Galileo" zondi izdarīts Jupiteram pretējās Eiropas puslodes uzņēmums. Reālistiskās krāsās redzamas ledus garozas plaisas - lūzumi (lineae). NASA foto.

Avots:
space.com

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.