Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bertijs, Francis

Francis Bertie, 1st Baron Bertie of Thame.
Lielbritānijas vēstnieks Parīzē I Pasaules kara laikā.

Dzīvesgājums. 1918.gada 2.septembrī Bertiju, pazīstamu ar iesauku "atklātais Bertijs," iecēla pēru kārtā - Viscount Bertie of Thame par izciliem nopelniem diplomātijas laukā.
Savas dienasgrāmatās viņš raksta: "Askvits saka, ka viss atkarīgs no Krievijas pozīcijas." Tādejādi toreizējais Lielbritānijas premjerministrs H.H.Askvits pārlicis visu atbildību uz Pēterpili.
Pats britu sūtnis pieļāva vieglpratīgu nolaidību attiecībā pret ķeizara Vilhelma II pozīciju. Tagad mēs zinām, ka neprātīgais monarhs centās izraisīt karu, kamēr Krievija nav nostiprinājusies. Protams, nozīme bija arī senajām Krievijas un Lielbritānijas domstarpībām Balkānos. Lūk, Bertijs raksta 1914.gada 27.jūlijā: "Un tomēr grūti iedomāties, ka ķeizars un viņa valdība patiesi vēlētos karot. Neticu, ka viņi būtu ņēmuši dalību Austroungārijas ultimātā Serbijai. Ja nu tomēr Krievijas imperators iecirtīsies savās muļķīgajās un veclaicīgajās pretenzijās, ka Krievija ir visu slāvu valstu aizbildne, lai cik arī slikti tās neuzvestos, tad karš ir pilnīgi iespējams. Vācija būs spiesta atbalstīt Austriju, bet Francijai būs janak palīgā Krievijai."

Saites.
I Pasaules karš (1914.-1918.g.).