Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Brazilja

Brasilia.
Brazīlijas galvaspilsēta, federatīvā distrikta centrs.

Atrašanās vieta. Brazīlijas plakankalnē 1172 m vjl., mākslīgas 40 kvkm ūdenskrātuves krastā.

Platība - 150 kvkm.
Iedzīvotāji - 250 000 (1976.g., kopā ar piepilsētām - 1 miljons, 1978.g.). Patlaban tur dzīvo ap 4,6 miljoni iedzīvotāji.

Vēsture. To pilnīgi no jauna uzcēla XX gs. 50.gados, lai no toreizējās galvaspilsētas Riodežaneiras pārceltu valsts likumdevēju, izpildu un tiesu varu institūcijas. Brazilja bija iecerēta ka pilsētbūvniecības eksperiments - dārzpilsēta. Celtniecība tika sākta 1957.gadā pēc arhitekta L.Kostas projekta.
Saskaņā ar 1891.gada Brazīlijas konstitūcijā ierakstīto pantu par galvaspilsētas pārcelšanu no Riodažaneiras uz valsts ģeogrāfisko centru Brazilja 1960.gadā kļuva par Brazīlijas galvaspilsētu.
1961.gadā nodibināja universitāti.
No Latīņamerikas valstīm tai ir lielākais IKP uz vienu iedzīvotāju.

Aplūkojamie objekti. Tās plānojums no gaisa atgādina lidmašīnu. Katra "spārna" garums irvairāk kā 12 km un tajā ir 4 dzīvojamie kvartāli ar veikaliem, skolu, baznīcu. "Fizelāžā" atrodas Triju varu laukums, valdības un sabiedriskās ēkas - prezidenta rezidence (t.s. Rītausmas pils, 1958.g.), Nacionālā kongresa ēka (1960.g.), Augstākās tiesas pils (1970.g.), katedrāle (1970.g.) - to arhitekts ir O.Nīmeiers u.c.  Brazīlijas parlaments un Nacionālais kongress atrodas pilota kabīnes daļā. Laika gaitā Brazilja paplašinājusies ar neplānotiem apbūves rajoniem.

Vissvētās Jaunavas Marijas katedrāle. Nezinām, kur tieši atrodas. Tā ir viena no unikālākajām Brazīlijas celtnēm. Modernisma stilā cēlis Oskars Nīmeijers. Ilgu laiku katoļu baznīca atteicās to iesvētīt, jo Nīmeijers bija ateists. (Braziljā?)

Maringas katedrāle. Visaugstākā katoļu baznīca Dienvidamerikā. Interesanti, ka par iedvesmu tās būvei kalpoja pirmais PSRS kosmiskais pavadonis Sputnik-1, kas tika palaists 1957.gada 4.oktobrī. (Braziljā?)

Banka. 1866.g.
Metereoloģiskā observatorija.
Teātris.
Muzejs.
Botāniskais dārzs.
Zoo.

Saites.
Brazīlija.