Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Belovežas gārša, rezervāts

Puszcza Bialowieska - poļu val.
Belovežskaja Pušča - baltkrievu val.

Senākais un lielākais neskartais Eiropas pirmmežs Nemūnas, Bugas un Pripetes ūdensšķirtnē, Poļesjē un Mazovijas-Podlases zemienē, abpus robežai mūsdienu Polijas un Baltkrievijas teritorijās, kurā ierīkots Belovežas Gāršas rezervāts - UNESCO sarakstā.

Raksturlielumi. Platība - ap 1400 km2.
Meži - 90% teritorijas.

1940.gadā Belovežas gāršas PSRS daļā dibināja rezervātu. 
1957.gadā rezervātā/medību saimnecībā PSRS pusē bija 874 km2 ar 87 sumbriem (1975.g.).
Polijas teritorijā Belovežas gāršas rezervāta platība ir ap 580 km2, kur nodalīts Bjalovežas tautas parks (51 km2, aizsargājamā platība 47 km2, 151 sumbrs (1969.g.)).

Daba. Tas ir viens no pēdējiem un lielākajiem atlikušajiem Eiropas līdzenumu dižmežiem. Parka teritorijā nav saskatāmas tikpat nekādas cilvēka darbības pēdas - meži te nekad nav tikuši nedz izcirsti, nedz arī stādīti. 200 gadu un vecākas mežaudzes. Mežā - priedes, egles, melnalkšņi, ozoli, skābarži, apses.
Dzīvnieki - pavisam 55 zīdītāji un vairāk kā 200 putnu sugas: sumbri, staltbrieži, stirnas, mežacūkas, bebri, zaķi, vāveres, meža caunas, ūdri, medņi, rubeņi.
Simtgadīgas ozolu un skābaržu audzes, pastaiga gar voljēriem ar sumbriem, lāčiem, aļņiem, briežiem, tarpāniem, meža cūkām u.c. savvaļas dzīvniekiem.

Belovežas Gāršas rezervātā pētī dzīvnieku un putnu ekoloģiju, augu resursu racionālu izmantošanu, vērtīgu augu aizsardzību un mežsaimniecības pareizu organizēšanu. Rezervātā - medību saimniecībā ir dabas muzejs "Belovežas gārša," arī Bjalovežas Tautas parkā Polijā ir dabas muzejs.

Saites.
Dabas parki.
Baltkrievija.
Polija.