Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Golems. Partenoģenēze

Vai tad kaimiņu jumpravas nav stāstījušas, ka stārķis atnesa, skābos kāpostos atrada vai pirtī Mēnestiņš paskatījās? Netic. Cilvēki neparko netic. Pat advokāts netic nevienam vārdam, ko pats runā, gluži kā cilvēks.

Tāpat ir ar to Jaunavu Mariju – gluži tāpat, kā ar sudrabkarūsām. Kā bija ar sudrabkarūsām? Pēc loģikas likumiem – kā ar Jaunavu Mariju. Bet nebija viss.

Sēžu, makškerēju, kož odi. Bet ķeras labi. Pilns spainis. Pašam, Sašam un Baltajam Runcītim. Neviens runcītis ikrus neēd (izņēmums – resnie runči): apgrauž abus galus un vidu, kur ikri, atstāj. Kāpēc tā, nevar zināt. Varbūt baidās nokļūt divdomīgā stāvoklī.

Lai neēd, uzcepšu sev. Neesmu jau tāds zaļēdājs kā kaķis. Bet tīrot un ķidājot pamanu, ka ikri vien ir. Nav neviena tēviņa, mātītes vien. Tikai vēlāk uzzinu, ka sudrabkarūsām tēviņu nemaz nav. Bet kā tad viņas vairojas?

Ar laiku ir sakrājies daudz stipru papīru. Man var teikt: muļķis. Stipram papīram vis tā nepateiksi.

Ņemu pirmo, kas ir. „Bioloģijas rokasgrāmata,” Zvaigzne ABC.1995.g.
44.lpp.
„Īpašs dzimumprocesa variants ir partenoģenēze (jaunavīgā attīstība jeb atīstība bez apaugļošanās). Izšķir fakultatīvo partenoģenēzi un periodisko partenoģenēzi. Fakultatīvās partenoģenēzes gadījumā attīstās kā apaugļotās, tā neapaugļotās olšūnas. Bitēm, piemēram, no neapaugļotajām olšūnām attīstās trani, bet no apaugļotajām – darba bites un bišu mātes (tās tiek speciāli barotas). Periodiskās partenoģenēzes gadījumā vasaras periodā novērojama partenoģenētiska attīstība, bet, tuvojoties ziemai, tā tiek nomainīta ar dzimumprocesu.

Partenoģenēzi var izsaukt mākslīgi, iedarbojoties ar dažādiem faktoriem (ķīmiskiem, temperatūru, pH, mehāniskiem u.c.) uz olšūnu. To izdevās panākt zīdtauriņiem, vardēm, tritoniem.”

No golemu puses varu piebilst, ka arī klonēšana ir partenoģenēze, tikai mākslīga, jo no olšūnas tiek izņemts kodols un ievadīts cits, kurš nesatur abu partneru DNS. Klonētai olšunai sākuma impulsu dod dozēts elektriskās strāvas trieciens. Ja tiesa, ka tiek jau paklusām klonēti cilvēki, tad iespējams, Jaunava Marija vairs nav vienīgā jaunava – cilvēka māte.

Jūs teiksiet: bet no sievietes var dzimt tikai sieviete. Nebūt nē. Bišu trani dzimst bišu mātītēm. Cik atceros, arī kādai tītaru pasugai no neapaugļotām olām dzima tēviņi.

Jūs teiksiet: jā, bet pie cilvēkiem tā dabīgi nenotiek. Pareizi. Dabīgi nenotiek. Tāpēc jau arī tam Mēnestiņam pirts lodziņā neviens netic.

Kristus atnākšana nav dabiska, nenotiek katru dienu. Un Kristum ir Tēvs – Svētais gars. Golemi domā, ka tas varētu būt labēji polarizēts elektromagnētiskais lauks. Bet varbūt kas cits.

Tādu dalītās vairošanās veidu, kur sākuma ierosinātājs ir adatas dūriens, ķīmisks kairinājums vai vājas elektriskās strāvas trieciens, sauc par ginekoģenēzi.

Nesen ir atklāta bezdzimuma vairošanās haizivīm. Vai nu tā vajadzēja?

Pirmo reizi publicēts 30.07.2009, Aliens.lv iepriekšējā versijā.