Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Golems. Matemātiķi

Trejdeviņas saules lēca...
Pūķim bija deviņas galvas...
Vienam tēvam trīs dēli...

Latvieši ir bijuši ne tikai lieli dziedātāji, karotāji un arājiņi, bet arī matemātiķi. Trīs, un trīs kvadrātā un trīs visādās pakāpēs – to nevar nošpikot no pieciem pirkstiem.

Gliemezis arī ir liels matemātiķis – savērpis savu mājeli precīzā logaritmiskā spirālē.
Arī devītais vilnis jūrā ir matemātķis. Pirmais vilnis vismazākais, trešais jau lielāks, bet devītais zin, ka ir Devītais. No kurienes viņi visi to ņem?
Varbūt matemātiķis ir bijis Konstruktors, bet pārējie tikai atkārto viņa sasniegumus un kļūdas?

1927.gadā Sluckis ir formulējis „Gadījuma rindu maksimālā izkārtojuma likumu” (žargonā – Trijnieku likums). Sluckis likumus neizdod, nav Parlaments. Droši vien būs nospēris Konstruktoram.
Smilšu svēdras jūrmalas krastā, kāpu un priekškaļņu augstumi, tas pats devītais vilnis un daudz kas cits pakļaujas Trijnieku likumam.

Precīzāk – ne skaitlim trīs bet skaitlim „pī” – 3,1416... (skaitļa pilna izteiksme nav zināma).
Pī pakāpēm atbilst arī Saules aktivitāšu maksimumperiodi, karu un pandēmiju pīķi un daudz kas cits. Čiževskis, kurš vāca šo statistiku, tika nožmiegts kā pseidozinātnieks.Tādus te žmiedz vēl šodien.

Tagad ir zināms, ka gliemeža mājiņas spirāle ir atkarīga no matrices – elektromagnētiskā viļņa. Ar katru vijumu nobīdās fāze, bet viļņa frekvence un amplitūda saglabājas. Tā netiek pārkāpts Enerģijas nezūdamības likums – fāzes nobīde enerģiju nesamazina. Matrices matemātisko izreiksmi var aprēķināt pēc deviņiem parametriem. Lieciet uz deviņi – vienmēr būs desmitniekā (piezīme zinātnes pūristiem: Elektromagnētiskais vilnis iedarbojas uz gliemeža mantijas sekretoro dziedzeru darbību).

Kāda spēka lauka fāzes nobīde nosaka ūdens, smilšu svēdru, piejūras kāpu vai Saules aktivitāšu figūras?. Einšteins esot teicis: „Dievs nav ļauns, bet viltīgs.” Nezin, cik trusīšu cepurē vēl būs paslēpis Viltīgais, lai cilvēkiem būtu ko noņemties?

Mans vecais, bezzobainais Runcis, dabūjis pamatīgu kāvienu no kaimiņu Rudā, lāpa saplēsto kažoku un domā: „Nu gan es tam Rudajam kārtīgi sadevu.”

Eilera (ne Leonarda) likums: Sajūtu spēks ir apgriezti proporcionāls postījumu spēkam. Viltīgais sargā savus radījumus no pārmērīgām sāpēm? Runcis ir gudrs – nezinot zina Eilera likumu.

Kā trijnieku likumu – noapaļotu skaitli Pī dažādās pakāpēs - zināja Gaujas smilšakmens klinšu skrāpetāji (devītnieku kalendārs), to zin tikai Brastiņam līdzīgie (Eniņš?).

Varbūt jau toreiz bija trīs oligarhi, kas rādīja pārējiem trīspirkstu kombināciju? Trīs reiz trīs ir deviņi pirksti. Kur gan te vieta astoņkājim?

Pirmo reizi publicēts 27.08.2009 Aliens.lv iepriekšējā versijā.