Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Golems. Burbulis

2005.g. Buša administrācija nozīmē jaunu NASA preses sekretāru – komunikācijai ar sabiedrību. Pēc trīs dienām preses sekretārs, pēc NASA zinātnieku pieprasījuma, tiek atlaists. Iemesls: viņš nomainījis līdz šim lietoto terminu „Lielais Sprādziens” ar terminu „Lielā Sprādziena teorija.”

Kas tur tik briesmīgs? NASA paskaidrojums:
„Visām mūsu hipotēzēm ir tik daudz pierādījumu, ka tās jāuzskata par faktiem. Ir lietas, kuras nedrīkst apšaubīt. Mūsu hipotēžu apšaubīšana populārajā literatūrā var kaitēt jaunatnei.”

Ak šitā? Līdz šim biju domājis, ka nedrīkst apšaubīt tikai Evolūcijas Teoriju. Izklausās neticami. Zinātne runā gluži kā Katoļu Baznīca.

Tūlīt parādīšu, kā ir, kad izskaidrojumu sajauc ar faktiem:
20.gs. sākumā ASV ķīmiķis Midžlijs uzķīmiķo etilēto benzīnu (benzīns ar svina piejaukumu – palīdz pret detonāciju motorā). Sāk slimot un mirt etilētā benzīna rūpnīcas strādnieki – aizdomas krīt uz svinu. Pārbaudi uztic ārstam, kurš slimnieku urīnā svinu neatrod. Tas nu ir FAKTS – slimnieku urīnā svina nav.
Tiek izdarīts SECINĀJUMS – benzīns nav vainīgs. Patiesībā tieši tāpēc benzīns ir vainīgs, ka svinu urīnā neatrod – svins uzkrājas audos, ko bojā, un ar urīnu neizdalās.

Gan jau ķeceris žurnālists atradīs citu darbu. Bet faktus var izskaidrot dažādi.
      „Lai laikmets domā kvantos.
       Latvieši liek sienu pantos.
       Latvieši liek dzejas pantos.
       Tas gadsimtos mantots,
       Ierakstīts latviešu sejas pantos.” (Ansis Epners).

Atļaušos teikt, man pie kājas, ko domā zinātnes filozofija – neapšaubāmi ir zinātnes fakti, ne viņu tulkojums. Emsis (ne tas, kurš deg zilās liesmās) teica: „Nemāciet mani dzīvot, ja paši nezinat, kā to darīt.” Emša teicieni man aiz auss.

Zinātnei ir divi neapšaubāmi fakti: SARKANĀ NOVIRZE un RELIKTAIS STAROJUMS.

SARKANĀ NOVIRZE.

Ja vilciens no mums attālinās, tā svilpiena skaņa kļūst arvien zemāka. Tas ir Doplera efekts – attālinoties viļņu garums novirzās uz „sarkano” galu.
To pašu var novērot no tālajām zvaigznēm – no tām nākošie gaismas viļņu garumi palielinās, tas ir FAKTS. Dažādām zvaigznēm sarkanā novirze dažāda. No tā tiek SECINĀTS - zvaigznes atrodas dažādā tālumā un tālākās zvaigznes skrien ātrāk.
Uzmanīgs lasītājs būs pamanījis, ka FAKTS ir vienīgi Sarkanā Novirze. Izskaidrojums – zvaigznes attālinās - ir TEORIJA, kura tomēr, pēc svētās govs principa, „jāuzskata par faktu.”

Bet varbūt no Sarkanās Novirzes fakta var izlocīt arī citādas teorijas? Var gan.
Žurnālā Astrophysics and Space science Troickis raksta:
Sarkanā novirze ir nevis zvaigžņu attālināšanās, bet gan gaismas ātruma samazināšanās rezultāts. Ir pierādījumi? Troickis domā, ka ir:
Tālajās galaktikās ir apgabali, kuru novērojamā kustība vienam pret otru pārsniedz gaismas ātrumu. Tas izskaidrojams ar to, ka agrāk gaismas ātrums bij lielāks. Mēs redzam senu notikumu ainu.
Sarkano Novirzi var izskaidrot arī vēl savādāk – tā ir staru izkliede kosmiskajā matērijā. Nekāda zvaigžņu attālināšanās vispār nenotiek.
Tikko radies vēl trešais skaidrojums. Daudzām zvaigznēm ir planētas, sistēma, rotējot, vibrē. Tas zemes ķēmiņiem arī izskatās kā Sarkanā Novirze. Būtu labāk paskatījušies tepat Rīgas Domē – tur sarkanā novirze redzama tuvplānā.

RELIKTAIS STAROJUMS.

Otrs Lielā Sprādziena pierādījums ir Reliktais Starojums.
Tie ir elktromagnētiskie mikroviļņi, kas atnāk pie mums no visām debesu pusēm.
„Tikai viļņi, tikai viļņi
Nāk no visām četrām debess pusēm.” (Ojārs Vācietis?)

Starojums radies pašā Visuma sākumā, anihilējoties lielākajai daļai Visuma vielas. Tā apgalvo Lielā Sprādziena teorija, kuru par teoriju nemaz nedrīkst saukt. Kā tā viela un antiviela spēja sadzīvot pirms sprādziena, to jau drīkst pajautāt vienīgi golems.
Reliktā starojuma faktu var izskaidrot ne tikai ar Lielo Sprādzienu:
Šī starojuma novērojamais enerģijas blīvums ir 4,18x10^-13 erg/cm^2
Bet gandrīz tieši tāds pats ir arī ūdeņraža degšanas uz zvaigznēm radītās enerģijas blīvums: 4,37x10^ - 13 erg/cm^2.
Varbūt Reliktais starojums rodas no zvaigznēm, nevis no Lielā Sprādziena, kura pierādījums viņš skaitās?

Un vēl viens bruģakmens svētajai govij: Pārnovu sprādzienos atbrīvojas liels oglekļa daudzums, tas piepilda Visumu ar oglekļa šķiedrām. Šīs šķiedras pārvērš redzamo gaismu mikroviļņos. Varbūt reliktais starojums rodas no izkliedes oglekļa šķiedrās, nevis pēc vienas teorijas, kuru neviens nedrīkst apšaubīt?
Astronoms Uill Sounders, žurnālā Nature: „Tagad mēs esam palikuši bez jebkādas kosmiskas teorijas. Arī Tumšā Matērija un Tumšā Enerģija neizskaidro galaktiku sakopojumu nevienmērīgumu un Reliktā Starojuma vienmērīgumu.”

Tumšā matērija un enerģija vispār ir tumša bilde. Mēs spriežam par Visumu, pazīstot tikai 4% no tā. Mēs spriežam par ģenētiku, zinot, ko dara tikai 3% gēnu. Mēs atbalstāmies pret 3 un 4 procentīgām teorijām, kā pret mūra māju.
„Skaties, ka tā māja tev nesabrūk, un brukdama tevi neaprok,” - atgādina sev golems. „Labāk atbalstīšos pret Grāmatu, tā vismaz ir kanonizēta.”

Pirmoreizi publicēts 01.02.2010 Aliens.lv iepriekšējā versijā.