Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ciklopi

„Apaļacainie" - grieķu val.
Sengrieķu mitoloģijā trīs Urāna un Gajas dēli, agresīvi milži ar vienu lielu aci pieres vidū.

Biežāk minētie - Bronts ("pērkons"), Sterops ("zibens")  un Args - mežonīgi un spēcīgi milži ar vienu lielu aci pieres vidū. 

Ciklopu vārdi norāda to saistību ar stihiskajiem dabas spēkiem. Izteikta doma, ka ciklopa „apaļā acs" ir grieķu solārā emblēma. Ciklopi pieder pie senākās dievu paaudzes. Ciklopu tēvs Urāns nometa tos lejā Tartarā, bet Zevs tos atbrīvoja un izmantoja to spēku, varenību un veiklību cīņā ar titāniem. Ciklopi par to iedeva Zevam zibeni un pērkonu, kala tam arī draudīgu ieroci, ar ciklopu doto zibeni Zevs uzvarēja Asklēpiju. Taču ciklopus apsita Apolons.
Klejojumos pavadīja Perseju.

Vergīlijs ciklopus tēlojis kā kalēja Hēfesta palīgus, kur tie Etnas vulkāna dzīlēs kala kara ratus Marsam, bruņas Ēnejam un vairogu Palādai. Homērs "Odisejā" aprakstījis ciklopus kā lepnu un niknu milžu cilti - Poseidona dēlus, kas mīt dziļās alās, nepazīst ne amatniecību, ne likumus, near un nesēj, bet iztiek no augļiem, ko rada pati zeme. Vienīgā to bagātība ir ganāmpulki. Visnegantākais no tiem bijis Polifēms.

      Polifēms. 

Trallarala - izdomāts vārds, ar kuru apzī­mē ciklopu deju.

Ciklopiskās sienas. Senie ļauži lēsa, ka tikai ciklopi spētu salikt tādas lielas poligonālu akmeņu sienas kā Korintā un Mikēnās, arī Itālijā - pārsvarā etrusku apdzīvotās pilsētās. Tamdēļ senatnē cilvēki tāda veida akmens sienas sāka dēvēt par "ciklopiskām." Mūsdienās šo terminu attiecina uz lielo akmeņu sienām visā pasaulē - arī Sibīrijā, Dienvidamerikā un Okeānijā.

Ciklopu atlieku viltojumi! Dārgais Lasītāj - nekur un nekad nav uzieti ciklopu galvaskausi va kādas citas to ķermeņu atliekas. Reizumis masu mediji, piemeram "slavenais" krievu kanāls REN demonstrē uzfilmētus it kā atrastus ciklopu galvaskausus. To pierē redzams liels caurums, kas, liekas, varētu būt paredzēts vienai acij. Tomēr patiesība ir tā, ka tādi izskatās mastodontu galvaskausi.
Senos laikos aī mamuta galvaskausus turēja par ciklopu galvaskausiem, jo nāsu caurums mamuta galvaskausā atgādināja trešās acs orbītu.

Aplūkojamie objekti.
      Aci Trezza. Ciklopu salas - vieni no slavenākajiem faraglioniem Itālijā.

Saites.
Sengrieķu mitoloģija.
Ciklopisms.