Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Cikadejas, cikadeju rinda

Cycadales.
Viena no senām augu grupām.

Sistemātika. Augu valstī izdalītas cikadeju nodalījumā (Cycadophyta), klasē (Cycadopsida) un rindā (Cycadales).

Apraksts. Tā ir ļoti interesanta augu grupa, kurai vēl nebija īsto augļu ķermeņu, bet bija īpaši veidojumi – strobili, kas cikadejām atgādināja čiekurus.

Vēsture. Iespējamais cikadeju un ginku kopējais sencis varēja eksistēt pirms 270 miljoniem gadu. Cikadejas parādījās paleozoja ērā pirms 280 miljoniem gadu, bija ļoti izplatītās mezozoja ērā, sevišķi juras periodā un krīta perioda sākumā pirms 199,6 - 65,5 miljoniem gadu. Mūsdienās šie seno augu valsts pārstāvji sastopami Austrālijas, Dienvidaustrumu Āzijas, Āfrikas un Centrālās Amerikas tropu un subtropu joslā.
Mūsdienās pastāv aptuveni 300 cikadeju sugu. Vairākas sugas ir aizsargājamas un ierakstītas Pasaules Sarkanajā grāmatā "IUCN Red List of Threatened Species."

Kopumā cikadeju grupa izpētīta labi. 

Cikadejas - dzīvās fosīlijas? Izrādījās, ka tās nodalījušās tikai pirms 10-5 miljoniem gadu (vidējais un vēlais miocēns), turklāt visos kontinentos gandrīz vienā laikā. Iespējams, tas bija saistīts ar globālām klimatiskām izmaiņām. Senākas no mūsdienu sugām ir 12 miljonu gadu vecas, bet apmēram 5 miljonu gadu laikā izveidojās sugām bagātās ģintis Cycas, Encephalartos, Macrozamia un Zamia. Izejot no šī atklājuma, jāatzīst, ka mūsdienu cikadejas, lai arī ārēji līdzinās juras un krīta laikmeta augiem, tomēr ģenētiski nepārstāv tolaik dzīvojošos sugas un nav saucamas par "dzīvajām fosīlijām."

Raksti.
Cikadejas zaudē "dzīvo fosīliju" titulu.

Saites.
Augu valsts.