Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Eikalipti, eikaliptu ģints

Eucalyptus.
Miršu dzimtas ģints, galvenokārt mūžzaļi koki un krūmi, kas sastopami Austrālijā un apkārtējās salās.

Apmēram 600 sugas.

Lapas vienam augam ļoti atšķirīgas (heterofīlija), to mala pavērsta pret sauli, tāpēc zem kokiem maz ēnas. Ātraudzīgi, kultivē gandrīz visās subtropu un tropu zemēs, arī Krimā, Kaukāzā un Melnās jūras piekrastē.

Koksne. Apmēram 70 sugām ir vērtīga koksne, piemēram, Eucalyptus diversicolorEucalyptus sideroxylon, ko izmanto būvmateriāliem. Eucalyptus regnans ir viens no vislielākajiem kokiem pasaulē - līdz pat 100 augstumā, svarīgākais avīžu papīra izejmateriāls Dienvidaustrālijā.

Eikalipta mizā daudz miecvielu (40% un vairāk), no lapām iegūst ēterisko eļļu, ko lieto medicīnā, parfimērijā un tehnikā - galvenokārt no Eucalyptus globulus. Vairākas sugas stāda augsnes nosusināšanai.

Eikaliptu ēteriskā eļļa. To iegūst no eikaliptu lapām, jaunajiem dzimumiem, destilējot ar ūdens tvaiku. Attīrīta eikaliptu eļļa ir bezkrāsas vai dzeltenīgs šķidrums ar patīkamu smaržu. Lieto medicīnā par antiseptiķi, prettārpu, pretsāpju līdzekli, parfimērijā kā izejvielu timolam, mentolam, tehnikā par flotācijas aģentu.

Interesanti atradumi.
1964.gadā arheologi Jordānijā atraka sievietes mūmiju no 1000.g.pmē. Ķīmiskās analīzes parādīja, ka balzamēšanai izmantota eikaliptu eļļa, ko līdz 1870.gadam pazina tikai Austrālijā un Jaungvinejā.

Saites.
Ēteriskās eļļas.
Miršu dzimta.