Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Elektroķīmiskais ģenerators

Ķīmiskais elektriskās enerģijas avots, kura galvenā sastāvdaļa ir degvielas elementu baterija.

Tas vēl saturs sistēmas degvielas un oksidētāja uzglabāšanai, sagatavošanai un pievadei, reakcijas produktu novadei, temperatūras regulēšanai, kā arī automātiku. Atšķirībā no galvaniskaajiem elementiem degvielas elementuelektrosu masa reakcijās netiek patērēta; tie var darboties tik ilgi, kamēr elektrodiem pievada degvielu un oksidētāju.

Degvielas elementu var iedalīt pēc lietotās degvielas un oksidētāja (piemēram, ūdeņraža-skābekļa, metāla-gaisa), pēc elektrolīta (sārmi, skābes, izkusuši sāļi, jonapmaiņas membrānas), pēc darba temperatūras un spiediena, pēc degvielas izmantošanas veida (tiešie, konversijas un reģenerācijas degvielas elementi).

Tiesajos degvielas elementos degvielu elektrodiem pievada bez iepriekšējas apstrādes vai sagatavošanas. konversijas degvielas elementos oglekli saturošu degvielu iepriekš sadala, iegūstot ūdeņradi, metānu u.c. gāzes; reģenerācijas degvielas elementos reakcijas produktus reģenerē ar ārēja enerģijas avota palīdzību un no jauna pievada elektrodiem.

Lieto arī nepilnos degvielas elementus, kuriem nepārtraukti pievada tikai oksidētāju (skābekli vai gaisu), otrs elektrods (Fe, Zn) līdzīgs galvanisko elementu elektrodiem.

Praksē visbiežāk lietoelektroķīmisko ģeneratoru ar ūdeņraža-skābekļa un hidrazīna-skābekļa (gaisa) degvielas elementiem. Elektroķīmiskie ģeneratori nepiesārņo vidi, to lietderības koeficients sasniedz 0,7. Tos izmanto militārajā un kosmiskajā tehnikā, perspektīvi - arī transportā (elektromobīļos). Lieljaudas ūdeņraža-skābekļa reģenerācijas elektroķīmiskos ģenerātorus var izmantot akumulējošās elektrostacijās par enerģijas uzkrājējiem.

Saites.
Elektriskie ģeneratori.