Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Epizootija, epizootoloģija

Epizootija - dzīvnieku infekcijas slimību izplatīšanās rajonā, apvidū, valstī.

Epizootijas straujums, plašums, gaita, ilgums, atkarīgs no ierosinātāju virulences, slimības izplatīšanos veicinošiem faktoriem (transportēšanas, turēšanas, kopšanas kļūdas), kā arī profilakses un apkarošanas pasākumu  organizācijas. Epizootijai raksturīga daudzu dzīvnieku vienlaicīga saslimšana, kas parasti seko dzīvnieku vai barības ievešanai no citurienes (tad epizootija ir eksogēna). Raksturīgākās epizootijas slimības ir govju un cūku mēris, aitu bakas, Ņūkāstlas slimība.

Epizootoloģija - zinātne par dzīvnieku infekcijas slimībām.

Vispārīgā epizootoloģija pētī dzīvnieku infekcijas slimību cēloņus, uzliesmojumu un izplatīšanās likumsakarības, izstrādā profilakses un apkarošanas pasākumus.

Speciālā epizootoloģija skaidro atsevišķu infekcijas slimību epizootoloģiskā procesa īpatnības.

Epizootoloģija cieši saistīta ar mikrobioloģiju, virusoloģiju, imunoloģiju, patoloģisko anatomiju, veterināri sanitāro ekspertīzi, visām klīniskajām disciplīnām, arī ar epidemioloģiju. Jau pirms infekcijas slimību ierosinātāju mikroorganismu atklāšanas bija izstrādāti daži empīriski epizootiju apkarošanas pasākumi, piemēram, baku profilakses paņēmieni (1796.g., E.Dženers, Anglija).

Vēsture. Epizootoloģijas zinātnes pamati radās XIX gs. 2.pusē. Tika atklāti liesas sērgas (1855.g., F.Brauels, Krievija), tuberkulozes (1882.g., R.Kohs, Vācija) ierosinātāji mikroorganismi, izstrādāta vakcīna pret liesas sērgu (1883.g., Ļ.Cenkovskis, Krievija), pret trakumsērgu (1885.g., L.Pastērs, Francija). Atklāja ļauno ienāšu diagnostikas līdzekli - maleīnu (1891.g., K.Helmanis, O.Kalniņš, Krievija?). Kopā ar K.Helmani pētījumus veica A.Bertušs, R.Vāgners, viņa darbu turpināja E.Zemmers.

Latvijā. XX gs. 20.gados dzīvnieku infekcijas slimību apkarošanas problēmas pētījis un aprakstōijis A.Kirhenšteins, 40.-50.gados tuberkulozes diagnostiku pētijis J.Dzelde. Mūsu dienās epizootoloģijas jautājumus risina Latvijas Lopkopības un veterinārijas ZPI un LLA Veterinārajā fakultātē Epizootoloģijas un zoohigēnas katedrā.

Saites.
Veterinārija un veterināri.