Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ksenotransplantācija

Orgānu vai audu pārstādīšana no citas sugas organisma.

Divi veidi:
      -  starp radniecīgām sugām (žurka-pele, pērtiķis-cilvēks);
      -  starp stipri dažādām sugām (cūka-cilvēks).

Vēsture. Pirmie mēģinājumi ksenotransplantācijā bija Žana Batista Denī (1643.-1704.g.) veiktās aitas asiņu pārliešanas cilvēkam. Tā kā tās izrādījās nesekmīgas, ksenotransfūzija tika aizliegta.
Šķietami veiksmīgākas bija  dažādu dzīvnieku - aitu, trušu, žurku, suņu, kaķu, vistu, valožu, varžu, - ādu pārstādīšana, jo recepienta ādas defektu, kura dēļ tika veikta pārstādīšana, svešā āda nosedza, tā arī nepieaugot pie jaunā ķermeņa.
1838.gadā cilvēkam tika pārstādīta cūkas radzene - tas bija 65 gadus ātrāk nekā allotransplantācija (no cilvēka cilvēkam).
XX gs. sākumā krievu emigrants Sergejs Voronovs mēģināja šimpanzes sēklinieku fragmentus ievietot vīriešu sēkliniekos. Lai gan metode tika stipri apšaubīta, psiholoģiski tas nostrādājis un vairāki operētie apgalvojuši, ka tagad jūtoties jaunāki.
XX gs. 60.gados neveiksmīgi mēģināja pārstādīt šimpanzes nieres cilvēkiem.
1984.gadā jaundzimušai meitenītei Fejai (Baby Fae) pārstādīja babuīna sirdi, jo meklēt atbilstošu cilvēka sirdi nebija laika. Bija plānots pēc k;ada laika to aizstāta r cilvēka sirdi, bet meitenīte pēc 21 dienas nomira. Tas izsauca asas ētiskas un juridiskas diskusijas.
Sākotnēji centieni pārstādīt cūkas orgānus cilvēkiem bija nesekmīgi ģenētisko atšķirību dēļ - tās veicināja transplantu atgrūšanu un radīja risku inficēties ar dažādiem vīrusiem.
Vēlāk kļuva iespējams "izrediģēt"bīstamos gēnus - no donorcūkas genoma tika izņemti 3 gēni, kas saistīti ar orgānu atgrūšanu, un ievietoti 6 ar imūnakceptēšanu saistīti cilvēka gēni. 
Pētījumu un eksperimentu rezultātā 2022.gada 7.janvārī amerikānim Deividam Benetam (57 g.) ka pirmajam cilvēces vesturē veica sirds ksenotransplantāciju - pārstādīja cūkas sirdi. Operācija noritēja sekmīgi un tika veikta Baltimorā Merilendas universitātes Medicīnas centrā. Šī operācija ir kulminācija gadiem ilgiem pētījumiem. 
Gatavošanās šai operācijas norisinājās vairākus gadus. Cūkai-donorei tika modificēti 10 gēni, lai varētu novērst orgānu atgrūšanu.

Smieklīgi! Krievu rakstnieks Mihails Bulgakovs savā grāmatā "Suņa sirds"  apraksta kādzērāja un rupekļqa Kļima Čugunkina hipofīzi un dzimumdziedzerus pārstādīja sunim. 1988.gadā tika uzņemta filma.

Saites.
Transplantācija un  transplantāti.