Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Loze, Heinrihs (1898.-1964.g.)

Tirgotājs. Pieslējās nacismam un kļuva Šlēzvigas-Holšteinas gaulaiters.
1941.-1944.gadam Ostlandes reihskomisārs.

Baltijai 1941.gadā izveidoja pavisam jaunu pārvaldi – „Ostlandi,” kas aptvēra bijušās Igaunijas, Latvijas un Lietuvas valstis, kā arī Baltkrievijas rieteņu daļu. Augstāko civilo varu Ostlandē īstenoja reihskomisārs (Reichskommissar). Rozenbergs šim amatam ieteica Heinrihu Lozi, bijušo gaulaiteru no Šlēzvigas-Holšteinas.
Kad Loze pārņēma lietas no ģenerāļa fon Roka, pēdējais norādīja, ka Latvija esot bijusi pastāvīga valsts, Loze atteicās to atzīt un bija iecerējis pārvaldīt „Ostlandi” bez vietējo iedzīvotāju līdzdalības.
Valdmaņa vadītā nacionālā latviešu rīcības grupa jūlijā un augustā darbojās kā de facto valdība, tā bija veikusi savus pienākumus pilnīgi bez vāciešu līdzdalības vai piekrišanas. Loze kategoriski atteicās sadarboties ar Valdmani, taču drīz vien atklāja, ka viņam nepietiek vāciešu, lai varētu pārvaldīt valsti. Pretēji Rozenbergam un Lozem daudzi augsti vācu ierēdņi uzskatīja, ka centrālais, autonomais, vietējais pašpārvaldes orgāns, kas sadarbotos ar okupācijas varu, ievērojami atvieglinātu vācu militāros pūliņus un apgabala pārvaldīšanu. Beigu beigās šie viedokļi guva virsroku.
Ostlandes reihskomisārs Heinrihs Loze rakstīja par žīdu iznīcināšanas operācijām: „Grūti iedomāties, kas varētu notikt, ja šīs akcijas kļūtu zināmas un ienaidnieki tās izmantotu savā propagandā pret mums. Bet, iespējams, ka propagandai nebūtu nekādas ietekmes, jo tauta neticētu, ka tā varētu būt patiesība.”
25.jūlijā reihskomisārs Heinrihs Loze ziņoja Hitleram, ka, ņemot vērā Rozenberga un Austrumu ministrijas nekompetenci, viņš patur tiesības rīkoties pilnīgi patstāvīgi. Trīs dienas vēlāk viņš ar lieliem salaupītas mantas krājumiem pameta savu dienesta vietu Rīgā, nepaziņojot saviem priekšniekiem Berlīnē, ka atstājis Ostlandi likteņa varā. Vācu administrācijas aparāts sabruka, tomēr arī pēdējā mirklī atsevišķi vācu ierēdņi vēl mēģināja iejaukties un traucēt latviešu pārvaldei uzturēt administratīvu kārtību, pamatojot to ar pārvaldes pilnvaru pārkāpumiem.

Saites:
Vācieši.