Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Market Garden, operācija

Politiskā un militārā situācija pirms operācijas. 1944.gada augusta beigās Sabiedroto rindās valdīja gluži vai eiforija, ka stratēģiski Vācija karu ir zaudējusi. Sabiedroto augstākajā vadībā bija divi tālākā uzbrukuma scenāriji. Amerikāņu versija, kuru pārstāvēja militāristi ar ģenerāli Patonu priekšgalā, paredzēja, ka visām divīzijām no Ziemeļfrancijas un Dienvidfrancijas (te arī bija noticis desants) vienkārši jāturpina uzbrukumi un jācenšas gūt vislielākie iespējamie panākumi. Otro virzienu pārstāvēja britu karavadonis Bernards Mangomerijs, kurš uzskatīja, ka visu uzbrūkošo karaspēku nav iespējams nodrošināt ar degvielu, tādēļ uzbrukums jānodrošina tikai šaurā sektorā, pārējam karaspēkam nodrošinot minimumu.

Operācijas norise. Stratēģisko diskusiju rezultātā tika organizēta gaisa desanta operācija Market Garden no 17.-27.septembrim, kuras mērķis bija ar gaisa desantu palīdzību sagrābt tiltus pāri lielajām upēm. Galvenais mērķis bija tilts Ārnemas pilsētā. Šī operācija bija viena no pamatīgākajām Sabiedroto sakāvēm - tilti vairumā tika ieņemti, bet ne Ārnemas tilts. Britu gaisa desanta divīzija tika ielenkta, jo sabiedrotie nosēdās tieši tai vietā, kur apmācībās atradās divas vācu tanku divīzijas.
Līdz septembra beigām un oktobrī notika cīņas Francijas-Vācijas pierobežā. Te rietumu Sabiedrotie pirmo reizi saskārās ar tā saucamo „Zigfrīda līniju.” Šī vācu līnija faktiski apturēja Sabiedroto uzbrukumu un kļuva skaidrs, ka turpmākie uzbrukumi jau būs jāplāno 1945.gada ziemā, kad Sabiedrotie būs nodrošinājuši savu aizmuguri.

Saites.
II Pasaules karš (1929.-1945.g.).