Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Patagonija

Mežonīgākais un vilinošākais Dienvidamerikas reģions, kas plešas uz dienvidiem no Biobio un Kolorādas upes līdz pat Ugunszemei. Politiski atrodas divu valstu - Čīles un Argentīnas teritorijās.

Nosaukums. Viena no Patagonijas nosaukuma izcelsmes versijām vēsta, ka nosaukums radies no portugāļu vārdiem pata grau - "lielās pēdas,"  dēļ sastaptajiem milzīgā auguma aborigēniem.

Patagonijas simbols ir maras - grauzēji, kas nav sastopami nekur citur.

Iedzīvotāji. Viens no visretāk apdzīvotajiem reģioniem uz Zemes. Te uz 1 kvkm ir tikai 2 cilvēki.

Patagonijas Čīles daļā.
2007.gada maijā vienas nakts laikā piepeši izzuda vesels 8 km garš ezers, atstājot tikai 30 m dziļu bedri. Interesanti, ka ģelogi tikai martā bija veikuši dažādu zemes apmērīšanu, taču nevienam nekādas aizdomas nebija radušās.
      Torres del Paine Valsts dabas parks. Andu kalnu masīvs te ieskauj skaistus ūdenskritumus, kalnu ezeriņus un ledājus.

Argentīnas Ledāju nacionālais parks.
      Peritomorēnas ledājs. (Perito Moreno) Viens no 48 Andu kalnu ledājiem. UNESCO sarakstā. Milzīgais ledus lauks ap 250 kvkm platībā veidojies miljoniem gadu garumā vienā no Andu kalnu ieplakām. Pats Peritomorēnas ledājs ir apmēram 5 km plats un 30 km garš. Tā ledus biezums vidēji ir 170 m. Ledus siena ūdens malā ir 60 m augsta.
No citiem ledājiem tas atšķiras ar divām lietām: ir viegli pieejams (pat invalīdiem ar kustību traucējumiem), jo uz to var aizbraukt ar auto (to atstāj stāvietā), un, lai tiktu tam klāt, nav stundām ilgi jāiet kalnos vai jākāpj ledlauzī, jo ir labi iekārtota pārgājiena taka. Otrkārt, ledājs ir ļoti dinamisks – vienā galā tas veidojas, bet otrā galā ar tādu pat ātrumu sarūk. Ledājs krakšķ un čīkst, pa brīsniņam ar lielu brīkšķi ūdenī iekrīt atlūzušie gabali un troksnis atbalsojas kalnos. Virs lido kondori.
Ledāja reljefs ir apbrīnojami skaists: kalni un ielejas, vietām plaisas, čurkst ūdens tērcītes. Visapkārt ir koši zaļojoši krūmi un koki, smaržo pēc priedēm. Starp koku lapām paveras skats uz ledāju - milzīga, karalisma un koši zila ledus siena.
Tūristam.
Heilo y Aventura” – šī tūrisma firma piedāvā vienas dienas pārgājienu pa ledāju apmēram par 100 USD par cilvēku. Turpat arī pikniks uz ledus gabala – viskijā ledāja gabaliņi! 

      Upsalas ledājs. 3 reizes lielāks par Peritomorēnas ledāju - ap 750 kvkm. Lai uz tā nokļūtu, jādodas uz Estancia Cristina (par estancijām Argentīnā sauc rančo). Šī estancija tagad ir dabas parks, no kurienes var doties organizētā pārgājienā uz ūdenskritumiem, gan vērot putnus, gan uzbraukt uz ledāja - tam gan jāpiesakās iepriekš. Auto rāpjas augšup uz ledāju pa vienkāršu ceļu. No takas nedrīkst nokāpt ne pa labi ne pa kreisi, jo abās takas pusēs ir vēja gludi nopulētas akmens plāksnes, kurās paliks pēdas, ja cilvēki pa tām staigās. Te var uziet arī fosīlijas, bet arī tās aizliegts ņemt līdzi.
      Pio IX ledājs. 1265 kvkm platīgā, laikam otrais lielākais pasaulē pēc Antarktīdas ledāja.

Kalafata. (El Calafate) Pilsētiņas nosaukums no kalafates krūma, kas zied dzelteniem ziediem un dod tumšas ogas. Pilsētiņa ir vārti uz ledāju dabas parku. Pilsētiņa slavena ar savu vienu no pasaulē lielāko Peritomorēnas  ledāju. Pilsētiņa pakārtojusies un attīstījusies galvenokārt pateicoties šim tūrisma objektam. 

Amālijas ledājs. (Amalia Glacier) Milzīga ledus siena no Dienvidpatagonijas leduslauka.
Nimezas lagūnas dabas rezervāts. Īsta paradīze putnu vērotājiem. Čīles flamingi, pīles, zosis, karakaras.
Argentīnas ezers. Arhentino. Ledāju un kalnu ieskauts.

Valdes pussala. Iekļauta UNESCO mantojuma sarakstā jūras dzīvnieku daudzveidības dēļ.
      Dienvidu gludvaļu līcis. (Guelfo Nuevo).
      Los Piramides osta.  No šejienes var doties ekskursijās ar nelieliem kuģīšiem. Tie ir iekārti īpašā piekabē, tos ūdenī iestumj traktors. Līcī var novērot gludvaļus. Mātītes 4-5  mēnešu veciem mazuļiem māca tiem zīst peldot un nirt dziļumā.
Ainava uz visāmpusēm pilnīgi vienāda - nelieli dzelkšņaini krūmi.

Argentīnas Patagonijā (kaut kur netālu no Valdes pussalas) ir lielākā Magelāna pingvīnu ligzdošanas vieta Atlantijas okeāna piekrastē. Katru gadu uz šejieni dodas perēt tūkstošiem pingvīnu.

Saites.
Patagonijas milži.