Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Sets I (1294.-1279.g.pmē.)

Menmaatre.
Senās Ēģiptes Jaunās valsts XIX dinastijas 2.faraons, valdīja no 1294.-1279.g.pmē.

Radniecība. Dēls - Ramzess II Lielais (nākamais faraons).

Dzīvesgājums. XIX dinastijas 2.faraons. Valdīja no 1294.-1279.g.pmē. (ķēniņu saraksts) vai 1337.-1317.g.pmē. (krievu senvēstures enciklopēdija).

Ārpolitika. Lībiešu, sīriešu un hetu uzvarētājs.
Veica mēģinājumus atgūt faraona Amenhotepa IV valdīšanas laikā zaudētās teritorijas Sīrijā un Palestīnā, un tādēļ nikni cīnījās ar hetu ķēniņu Mursili II par Sīrijas un Palestīnas piederību. Noslēdza ar to pamieru.
Sagrāba Tīru.

Celtniecība. Seta I laikā notika plaša celtniecība - ipostilārā zāle Karnakā, Memnoniums Abīdā.
Deva priekšrocības Ozīrisa svētnīcām.

Aplūkojamie objekti.
Seta I kapene. To atrada itāļu senatnes lietu vācējs Belkoni 1817.gada oktobrī Bibanelmulukas ielejā Tēbu tuvumā. Kapa garums bija 100 m. Šo kapeņu atrašana bija viņam paņēmusi veselu dzīves gadu. Itāļu kolekcionāru bez tīri savtīgas intereses bija pārņēmusi vēlēšanās izdarīt zinātniskus pētījumus. Belkoni izgatavoja reljefu kopijas un zīmējumus. Savā dienasgrāmatā viņš rakstīja: „Šis atklājums man atlīdzināja par visiem tiem pūliņiem, ko bija prasījuši pētījumi. Varbūt šī diena bija viena no skaistākajām manā dzīvē.”
Tika uziets lielisks alabastra sarkofāgs, kas tagad glabājas Londonā Džona Sona muzejā. Sarkofāgs bija tukšs jau 3000 gadu, kur palikusi mūmija, Belkoni laikā netika noskaidrots. Ar šī kapa atklāšanu sākās svarīgākie atradumi Ķēniņu ielejā.
Kaps bijis izlaupīts. Šeit uz laiku atnesta arī faraona Ramzesa II mūmija, lai paglābtu to no kapeņu laupitājiem.

Seta I svētnīca Abīdā. Jaunās valsts laikā XIX dinastijas faraons Sets I Abīdā uzcēla savā vārdā nosauktu lielu svētnīcu, kur šaurā gaitenī, kuru nereti dēvē par “Valdnieku galeriju” vai “Valdnieku eju,” uz sienas iegravēti pirms viņa valdījušu 76 faraonu vārdi - Abīdas ķēniņu saraksts.
18.g. francūzis Dr.N.Granžērs (miris 1733.g.) no Dižonas Abīdā atklāja bagātīgi rotāto XIX dinastijas faraona Seta I svētnīcu, kas bija aprakta zem smiltīm. N.Granžērs atraka kādu Seti I tempļa logu un bija pirmais cilvēks, kas pēc tūkstošiem gadu iekļuva templī. Tomēr zinātnieki francūža Dr.N.Granžēra atklājumu atcerējās tikai tad, kad 1859.gadā svētvietu no smiltīm atbrīvoja franču eģiptologs Ogists Mariets

Ozireons. Akadēmiskā zinātne uzskata, ka Ozireonu cēluši XIX dinastijas faraona Seta I valdīšanas laikā.

Atradumi.
Seta I mūmija. Glābjot Seti I mūmiju, tā tikusi pārnesta uz ķēniņienes Inhapi kapu. Seti I mūmiju atrada 1881.gada 5.jūlijā Emīls Brugšs Deirelbaharas faraonu kopējā kapā. 

Seta I svētnīcas hieroglifi. XIX gs. otrajā pusē kāda arheologu ekspedīcija atklāja Seta I svētnīcā pavisam savādus hieroglifus. Tuvāk par to lasiet šeit.

Saites.
Senās Ēģiptes faraoni (~3100.-30.g.pmē.).
Seta I svētnīcas hieroglifi.