Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Zombiji, dzīvie miroņi

Ļaunas un mistiskas radības - nomiruši cilvēki, kas tomēr neliekas mierā un pusdzīvā komatozā stāvoklī klīst apkārt pa pasauli, mēģinot nodarīt ļaunu dzīvajiem.

Zombiju tēls zināmā mērā sasaucas ar vampīru tēlu. Priekšstats, ka kapā apbedīts nelaiķis naktīs spēj izrakties no kapa un nākt nodarīt ļaunu dzīvajiem ir bijis raksturīgs teju vai visām kultūrām visās pasaules malās.

Visai plaši sengrieķu kultūrā bija izplatīts uzskats, ka mirušais varēja atstāt savu kapu un atgriezties virszemē pēc savas zemes dzīvē iekrātās iedzīves. Tāpēc sengrieķi mirušajam zārkā līdzi deva vērtslietas, ieročus, traukus un dzīvnieku figūras, jo ticēja, ka, ja daļa no uzkrātās bagātības būs ielikta kapā, aizgājējs, visticamāk, netraucēs tuviniekus.
Senākajā grieķu reliģijā valdīja priekšstats, ka par „atriebīgajiem miroņiem” pēc nāves parasti kļuva kopienai (polisai) nepiederošie, ārlaulībā dzimuši bērni, ar iedzimtām kroplībām dzimuši bērni, nelaimīgā dienā dzimušie. Šāds liktenis pēc nāves gaidīja arī pašnāvniekus, slepkavību upurus, noslīkušos un no lāsta mirušos, kā arī nepienācīgi apbedītos, arheoloģe stāstīja.
Sengrieķi uzskatīja, ka, lai nepieļautu to, ka tā sauktie „atriebīgie miroņi” iznāk no saviem kapiem, tos vajadzēja galīgi nogalināt, vai nu sadedzinot, vai sadalot gabalos. Citi veidi, kā dzīvos pasargāt no mirušo dēmoniskā spēka, bija potenciālos „atriebīgos miroņus” kapā sasaistīt, caurdurt ar mietu, pagriezt uz vēdera, dziļi aprakt, uzlikt tiem virsū akmeņus vai citus smagus objektus, tādējādi ieslogot tos savos kapos, tā, lai tie no turienes nekad nevarētu izkļūt.

Haiti pazistami "dzīvie miroņi" - cilvēki, kas maģiskā tiek pārvērsti par bezgribas būtnēm un kalpo savam paverdzinātājam, un tie tiek uztverti kā realitāte. Valsts likumdošanā ir punkts, kas zombēšanu pielīdzina slepkavībai.

Pētījumi.
Haiti psihiatriskās slimnīcas vadītājs Lamarks Doižons apgalvo, ka pats personiski izmeklējis trijus zombētus cilvēkus, un ir pārliecināts, ka viņi eksistē. Doijons secināja, ka tie ir cilvēki, kas ar narkotiku palīdzību novesti nāvei līdzīgā stāvoklī. Tad viņus pasludina par mirušiem un publiski apglabā. Pēc tam vudu burvji viņus slepus izrok un atgriež dzīvē jau kā sazāļotus zombijus. Dodot upuriem nelielu ikdienas zāļu devu, iespējams šos cilvēkus paverdzināt visu mūžu. 
Tomēr dažiem no zombijiem izdevies bēgt. Divi no viņiem tikuši novēroti Doižona klīnikā Portoprensā. 

Nospiedums civilizācijā. Neskaitāmu šausmu komiksu, grāmatu un filmu iedvesmas avots. 
Piemēram, pēc Roberta Kirkmana komiksiem veidotais seriāls “Staigājošie miroņi” ir viens no populārākajiem TV šoviem pasaulē. 11 gados pārraidītas 10 sezonas un piedzīvotas 153 sērijas. Jau pati pirmā "Staigājošo miroņu" sērija saņēma daudzu kritiķu uzslavas un kļuva par 2010.gada skatītāko jauna seriāla pirmo sēriju ASV televīzijā - to noskatījās 5,3 miljoni skatītāju. Otrās sezonas pirmizrāde pulcēja jau 7,3 miljonus skatītāju, bet rekordlielu skaitu - 17,3 miljonus, sasniedza piektās sezonas pirmizrāde.
Seriāla idejas autors ir Frenks Darabonts, kuru producentu kompānija AMC atlaida otrās sezonas filmēšanas laikā. Viņš vērsās tiesā un saņēma kompensāciju 200 miljonu dolāru apmērā. Pēc 12 gadiem, 11 sezonām un 177 sērijām seriāls “Staigājošie miroņi” ir noslēdzies. No “Staigājošiem miroņiem” ir izveidoti vairāki atvasinājumi, kuri ir kā atsevišķi stāsti par dažiem no gadu gaitā iemīļotiem varoņiem, piemēram, Derilu Diksonu.

Raksti.
Zombiju apbedījumi Senajā Grieķijā?
Dzīvo miroņu sindroms - jauna versija par zombija tēla izcelsmi.

Saites.
Vampīri.
Vudū.