Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Andi, Andu kalni

Andes.

Kordiljēru kalnu sistēmas dienvidu daļa Dienvidamerikas ziemeļos un rieteņos - Venecuēlā, Kolumbijā, Ekvadorā, Peru, Bolīvijā, Argentīnā, Čīlē.

Raksturlielumi. Garums - 9000 km.
Platums centrālajā daļā - līdz 800 km.
Augstākā virsotne - Akonkagva (6960 m).

Ģeogrāfija. Andi sastāv no meridiānām kalnu grēdām - Austrumkordiljēriem, Centrāliem kordiljēriem, Rietumkordiljēriem un Krasta Kordiljēriem, starp kurām ir plakankalnes, plato un ieplakas.
Z-D virzienā Andos izšķir 7 daļas:
      I  Karību Andi;
     II  Ziemeļrietumu Andi (atrodas Kolumbijā un Venecuēlas rieteņos);
    III  Ekvadoras Andi;
   IV  Peru Andi (līdz 14o30'dienvidu platuma);
    V  Centrālie Andi (līdz 28o dienvidu platuma, platākā, augstākā un komplicētākā Andu daļa, centrā Puna);
   VI  Čīles-Argentīnas Andi (līdz 40o dienvidu platuma);
  VII  Patagonijas Andi.

Ģeoloģija. Andu sarežģītā kroku kalnu sistēma izveidojusies alpīnajā oroģenēzē. Tektoniskie procesi, kas sākušies krīta periodā, turpinās arī kvartārā, galvenokārt gan rieteņu daļā. Par to liecina vulkānisms un stipras zemestrīces. Austreņu daļas grēdās pārsvarā paleozoja un mezozoja metamorfie ieži, retāk nogulumieži. Rieteņu grēdās granodiorītu intrūzijas un vulkāniskā lava.
Izrakteņi: vara, alvas, sudraba, svina, cinka, volframa, vanādija, antimona, arsēna, bismuta u.c. rūdas, zelts, platīns, smaragdi, nātrija salpetris, nafta.

Andu ledāji. Tādu šais kalnos ir 48 (Peritomorēnas ledājs, Upsalas ledājs Patagonijā u.c.) un tie veido vienas noi lielākajām saldūdens rezervēm pasaulē.

Klimats. Andi ir svarīga klimatiska barjera. Mitrie austreņu vēji atnes daudz nokrišņus kalnu austreņu nogāzei posmā starp Meridas Kordiljēru un 28o dievidu platuma. Te sākas Amazones iztekas un pietekas.
Andu rieteņu daļā starp 5o un 28o dienvidu platuma ir tropu tuksnešu klimats un ļoti vāja virszemes notece, bet noslēgtā Puna ir iekšējās noteces apgabals (Popo, Titikakas ezers)
ZR daļā daudz nokrišņu - līdz 10 000 mm, un tie gada gaitā sadalās vienmērīgi kā rieteņu tā austreņu nogāzē. karību Andos nokrišņi tikai vasarā, 500-1000 mm gadā.
Uz dienvidiem no 28o dienvidu platuma ziemas rieteņu vēju atnesto nokrišņu daudzums strauji pieaug dienvidu virzienā un Patagonijas Kordiljēru rieteņu nogāzē gadā sasniedz 5-7 tūkstošus mm. Austreņu nogāze starp 28o un 38o dienvidu platuma ausa, tikai tālāk uz dienvidiem mitrie rieteņu vēji sasniedz arī austreņu daļu. 
Sniega līnija mitrajos ziemeļos un austreņos ir 4700-4900 m vjl. Centrālajos Andos tā paceļas līdz 5600-6100 m (Punā 6300 - visaugstākā pasaulē) bet Patagonijas Andos pazeminās līdz 1000-1200 m, un, sākot no 46o30' dienvidu platuma, šļūdoņi sasniedz okeānu.

Daba. Mitrajās nogāzēs aug kalnu mitrie tropu meži (kalnu hileja). tajos izšķiramas 3 augstuma joslas: karstā zeme (Tierra caliente), mērenā zeme (Tierra templada) un aukstā zeme (Tierra fria).
Venecuēlas Andos ir vasarzaļie tropu meži un krūmāji.
Čīles subtropu Andos - sausie mūžzaļie meži un krūmāji, bet uz dienvidiem no 38o dienvidu platuma - mitrie mūžzaļie un jauktie meži.
Augsto plakankalņu ziemeļos - ekvatoriālās augstkalnu pļavas (paramas).
Peru Andos un mitrākajā Punas austreņu daļā - sausās tropu augstkalnu stepes (halka).
Punas rieteņu daļā un Klusā okeāna piekrastes joslā (starp 5o un 28o dienvidu platuma) tuksneši.
Andi ir hinīnkoku, kokaīnkrūmu, kartupeļu u.c. saimnieciski derīgu augu dzimtene.

Nospiedums civilizācijā.
Andezīts. Iezis, kas savu nosaukumu ņēmis no Andu kalniem.

Saites.
Dienvidamerika.
Andezīts.