Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Noteikts jauns un precīzāks datējums piramīdveida koraļļu kapenēm Mikronēzijā

Mikronēzijas vistālāk uz austrumiem Klusajā okeānā izvirzītajā sauszemes punktā, nelielajā, teritorijas platībā apmēram Pārdaugavai pielīdzināmajā, vulkāniskās cilmes Kosras salā, paceļas senas piramīdveida kapenes. To celtniecībā izmantots tāds neparasts būvmateriāls, kā koraļļi, kuri, kā zināms, ir zemūdens kolonijās dzīvojoši zarndobumaiņi polipi. Šo dzīvnieku pārkaļķotie ārējie skeleti daudzviet pasaules jūrās izveidojuši lielākus un mazākus zemūdens rifus un to veidotas salas - atolus. Jaunā pētījumā tagad noskaidrots, ka šīs kapenes ir apmēram 700 gadus vecas, tātad būvētas nevis XVII gs., kā domāja iepriekš, bet XIV gs. sākumā - neilgi pēc tam, kad, domājams, tapušas pazīstamās Nanmadolas megalītiskās celtnes, kas atrodas Ponpejas salā, apmēram 750 km uz ZR-R no Kosras.

Atrašanās vieta

Karaliskās kapenes atrodas Lelu senpilsētas drupās, kura savulaik uzbūvēta uz tādā pašā vārdā sauktas nelielas saliņas, kas atrodas tieši blakus lielākajai Kosras salai, tās austrumu piekrastē.

Lelu - senās Kosras galvaspilsēta

No apmēram 1250.gada līdz XIX gs. vidum, kad salā regulāri sāka ierasties eiropiešu vaļu mednieki, tirgotāji un misionāri, Lelu bija Kosras valsts galvaspilsēta, kur dzīvoja kosriešu vadoņi un sabiedrības elite. Savos ziedu laikos, ko Lelu atbilstoši jaunā pētījuma rezultātiem piedzīvojusi XIV-XV gs., senpilsēta aizņēma apmēram 27 ha lielu platību un deva dzīvesvietu 1500 cilvēkiem.

Ar iespaidīgiem kanāliem un bazalta sienu iežogotām teritorijām, senā Lelu pilsēta nereti tiek salīdzināta ar slaveno Nanmadolu. Tai pat laikā, atšķirībā no Nanmadolas, kas no bazalta šķilām un bluķiem uzbūvēta uz koraļļu rifa, Lelu senpilsētā koraļļi tika izmantoti daudzu ēku, tostarp kapeņu celtniecībā.

Piramīdveida kapenes

Šodien Lelu senpilsētas lielākā daļa ir aizaugusi ar tropiska mežu, tās celtnes un konstrukcijas simtiem gadu postījušas tropiskā klimata kaprīzes, paisuma izraisīti plūdi, kā arī daļa senpilsētas tika apzināti nojaukta, nolūkā iegūt būvmateriālu mūsdienu celtnēm.

livescience.com pastāstīja Rietumaustrālijas muzeja koraļļu eksperte un pētījuma vadošā pētniece Dr.Zoja Ričarda (Zoe Richards), vislabāk saglabājušās būves Lelu senpilsētā ir senas, no koraļļiem un akmeņiem būvētās piramīdveida kapenes.

Senās pilsētas drupās atrodas divi apbedījumu kompleksi, vietējo iedzīvotāju nosaukti par Insrūnu (Insrūun) un Insaru. Insrūnu XX gs. gadsimta sākumā izpostīja taifūns, kamēr no trim, par saru sauktām kapenēm sastāvošais Insaru komplekss ir palicis neskarts.

Lelu karaliskajām kapenēm, kas paceļas 2 metru augstumā, ir nošķeltas piramīdas forma ar taisnstūrveida pamatu. Kapa kamera atrodas piramīdas centrā un ir pieejama tikai no augšas.

Vēsturiskie avoti liecina, ka mirušos Kosras ķēniņus, iesvaidītus ar kokosriekstu eļļu un ievīstītus pītos, ar krāsainām auklām aptītos paklājos, uz trim mēnešiem apbedīja piramīdveidīgajās kapenēs. Virs kapenēm tikusi uzcelta māja, kur visi vadoņi sērojuši un pienesuši mirušajām dāvanas. Kad pagājuši noteiktie trīs mēneši, karaliskie kauli tikuši izņemti no kapenēm, attīrīti, no jauna ietīti un pēc tam otrreiz apbedīti dziļās bedrēs netālajā rifā.

Koraļļi palīdz noteikt precīzāku piramīdu vecumu

Daudzi Lelu senpilsētas vēstures aspekti joprojām ir neskaidri, tostarp jautājums par piramīdveidīgo, no koraļļiem būvēto kapeņu celtniecības hronoloģiju. Tā kā kapenes bija tikai mirušo pagaidu mītnes vieta, tajās nekas daudz nav saglabājies, kas varētu arheologiem palīdzēt noteikt to vecumu.

Kapenēs Inol-1 atrasto apmēram 50 gadus vecā vīrieša un suņa kaulu radioaktīvā oglekļa analīze liecina, ka šis apbedījums ierīkots nesen, starp 1824. un 1850.gadu. Turpretī pārī izvietoto kapeņu Lūrūn un Bat vecums spekulatīvi tika lēsts no 400 līdz 600 gadiem.

Lai noteiktu precīzāku koraļļu piramīdu vecumu, Ričarda un viņas kolēģi nolēma datēt pašu celtniecības materiālu. Zinātnieki no trim piramīdveida kapenēm (saru) paņēma 47 koraļļu paraugus un tos izanalizēja ar urāna-torija datēšanas metodes palīdzību. Rezultāti parādīja, ka kapenes Lūrūn, Bat un Inol-1 būvētas XIV gadsimta sākumā vai pat agrāk.

Daži no datētajiem koraļļu paraugiem faktiski izrādījās tūkstošiem gadus veci, kas liecina, ka senie cilvēki celtniecībā izmantoja arī koraļļu fosilijas. Tomēr Ričardsa un viņas kolēģi uzskata, ka vairums piramīdveida kapeņu celtniecībā izmantotie koraļļi ir ņemti no dzīviem, Kosras salu apņemošiem koraļļu rifiem.

Pētījuma rezultāti apstiprina gan mutvārdu vēstures avotu ziņas, gan Kosras salā veiktajos arheoloģiskajos izrakumos gūtas liecības par Lelu senpilsētas senāku apdzīvotību, sacīja Ričardsa. Jaunais datējums apliecina Lelu vietu un nozīmi reģionā, rādot to gan kā Nanmadolas dvīņumāsu kultūras ziņā, gan arī kā konkurenti cīņā par politisko un ekonomisko virsvadību šajā Klusā okeāna daļā.

Sarežģīta sociālā organizācija

Kosras iedzīvotāji, teikts pētījuma publikācijā, veidoja sarežģītu hierarhisku sabiedrību, kura sastāvēja no ķēniņa, dižciltīgajiem un vienkāršās tautas. Bazalta šķilu un koraļļu izmantošana Lelu pilsētas būvju un kapeneņu konstrukcijās, ņemot vērā, ka materiāli, īpaši bazalts, bija jāpiegādā no lielāka attāluma, bet kopējais izmantoto koraļļu apjoms ir ļoti liels, iespējams, vairāki simti tūkstoši kubikmetru, liecina par attīstītu plānošanu, plašu un ilgstošu vietējo iedzīvotāju darbaspēka un loģistikas atbalstu.

VIDEO:

Augšējais attēls: Kosras salas piekraste. Avots: wikimedia.org.

Avoti:
livescience.com
advances.sciencemag.org

Pirmo reizi publicēts 12.05.2015.