Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Iznika ezera dibenā atrod senas bizantiešu bazilikas drupas

Nogrimusī Atlantīda atrasta Iznika ezera dibenā Bursas provincē Turcijā! Tas, protams, ir joks... Toties ziņa par šī ezera dzelmē atrastajām, nogrimušas agrīnā perioda bizantiešu bazilikas drupām ir patiesa. 


Skatīt Eiropas civilizācijas un kultūras lielākā kartē


Atrašanās vieta

Iznika ezers atrodas Turcijas provincē Bursā. Tā krastos izvietojusies pilsēta, ko arī, tāpat kā ezeru, sauc par Izniku.

Nozīmīgs atklājums zemūdens arheoloģijā

Pirms aptuveni 1600 gadiem celtās bizantiešu bazilikas drupas Iznika ezera dibenā, tikai 20 metru attālumā no krasta, tika atklātas nesen, šī gada janvārī, fotografējot pilsētu no gaisa.

„Mēs atklājām baznīcas drupas. Tai ir bazilikas plānojums un trīs jomi,” 2014.gada janvārī Turcijas masu saziņas līdzekļiem pastāstīja Bursas Uludaga universitātes Arheoloģijas fakultātes vadītājs, arheologs, profesors Mustaha Sahins. Baznīcas pamati šobrīd atrodas 1,5 metru dziļi zem ūdens, turpināja arheologs.

Nogrimušo pieminekli pēta un fotogrāfē profesionāla ūdenslīdēju komanda

Ūdenslīdēju komanda, kuras sastāvā bija zemūdens fotogrāfs Tahsin Ceylan, zemūdens arheologs Emre Savas un pasaules rekorda īpašnieks brīvajā niršanā Sahika Ercumen, ienira Iznika ezera ūdeņos, vietā, kur nesen atrastas bizantiešu bazilikas drupas.

Nirēji, kuriem piebiedrojās Iznikas muzeja arheologi, zem ūdens pavadīja 2,5 stundas. Šajā laikā viņi izmērīja un nofotografēja struktūras galveno daļu.

Ercumen žurnālistiem vēlāk teica, ka parasti nirst dziļos ūdeņos, mēģinot sasniegt jaunus rekordus, bet šoreiz dziļums, kurā atradās bizantiešu baznīcas drupas, bija neliels fiziskā ziņā, taču liels, ja uz to paskatās no vēsturiskā viedokļa. "Tas priekš manis bija īpašs notikums," piebilda brīvais nirējs.

Fotogrāfs Ceylan masu saziņas līdzekļiem savukārt pavēstīja, ka strādāja Kultūras un tūrisma ministrijas uzdevumā, piebilstot, ka pašlaik neko tuvāk par arheoloģisko atradumu vietu nevar pastāstīt. Iegūtos datus tālāk pētīs un analizēs Iznikas muzejs, turpināja fotogrāfs. 

Arhitektūra

Ezera dzelmē gulošās bazilikas drupas pārstāv agrīnās Bizantijas ēras senāko kristiešu arhitektūru. Nogrimušajai kristiešu kulta celtnei bija trīs jomi un pusapaļa apsīda. Stila ziņā tā ir līdzīga Iznikas Hagia Sophia baznīcai.

Vēsture

Iznikas ezerā nogrimusī bazilika, kas pēc turku speciālistu domām bijusi veltīta svētajam Neofītam, kurš 303.gadā 16 gadu vecumā mira ticības mocekļa nāvē, celta IV-V gs. Būvēšanas laiks nav precīzi zināms. Visticamāk tā uzcelta pēc 313.gada, uzskata profesors Mustafa Sahin.

Zemestrīce

Arheologi domā, ka bazilika sabruka 740.gadā notikušās zemestrīces laikā. Krastam iebrūkot, bazilika nonāca zem ūdens Iznika ezera dibenā. Par katastrofu vēl tagad liecina lielais neapstrādāto akmeņu daudzums bazilikas drupu rajonā.

VIDEO:

Attēli: TKM publicitātes foto.

Avoti:
hurriyetdailynews.com

Pirmo reizi publicēts 24.02.2014.