Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Netraucēt elfus! Īslandieši pārtrauc ceļa būvi, jo darbi varētu izpostīt elfu mājokļus

Ceļu būves inženieri Īslandē nesen bija spiesti pārtraukt darbus, jo pret to turpināšanu iebilda aktīvisti, kas apgalvoja, ka tādējādi tikšot iztraucēti elfi, kuri dzīvojot norakšanai paredzētajās klintīs. Elfu aizstāvji, kopā ar "Lavas draugiem," kā sevi sauc piekrastes neskartās dabas saglabāšanas piekritēji, skaitā vairāki simti, 2013.gada decembrī nostājās priekšā buldozeriem, kas strādāja, lai ar jaunu, taisnāku ceļu savienotu Alftanes pussalu ar Reikjavīkas priekšpilsētu Gardabaeru.

"Nav tā, ka mēs Īslandē bieži izmainām ceļu trasi dēļ elfiem," - BBC žurnālistei, kura notikuma ieinteresēta šī gada maija nogalē devās uz salu, pastāstīja Peturs Matiasa dēls (Petur Matthiasson) no Īslandes ceļu pārvaldes Reikjavīkā. "Taču tādos gadījumos, kā šis, kad esam saņēmuši brīdinājumu par elfu dzīves vietām klintīs, mums ir jāciena šis ticējums," - viņš stāsta, piebilstot, ka pats gan neredzamās tautiņas eksistencei neticot. Peturs šajā ziņā pieder īslandiešu mazākumam, jo, atbilstoši 2007.gadā veiktai aptaujai, elfu pastāvēšanai Īslandē tic apmēram 62% salas iedzīvotāju.

Pirmais, plašāku skanējumu guvušais gadījums, kad ceļa būve Īslandē bija jāpieskaņo elfu dzīves vietas saglabāšanai, šķiet, ir saistīts ar Elfu kalna ceļa (Álfhólsvegur) izbūvi Kopavogurā, valsts 2.lielākajā pilsētā. Darbi tika uzsākti 1930.gadu beigās, taču apstājās, jo projektam apsīka finansējums. 1940.gados ceļa būve tika atjaunota un strādnieki, nonākuši līdz vietai, kas bija zināma kā Elfu kalns, sāka urbt klinti, taču vienu pēc otra salauza divus urbjus. Pēc tam neviens strādnieks vairs nebija pierunājams ne ar kādiem instrumentiem tuvoties Elfu kalnam un iznākumā ceļu nevis izbūvēja cauri elfu mītnei, kā sākotnēji bija paredzēts, bet tai apkārt, brauktuvi sašaurinot un vietu saglabājot kā kultūras pieminekli.

Žurnāliste kopā ar Peturu Matiasa dēlu apmeklēja vienu no divām elfu zinātāju norādītajām vietām, kuru iznīcināšana ceļa būves ietvaros varētu sadusmot teiksmainās būtnes - par "elfu kapelu" nodēvētu apmēram 12 pēdas augstu vulkāniskas izcelsmes klinti. Lai gan neko pārdabisku vai neparastu pie klints viņai ieraudzīt neizdevās, E.Kērbija atzīst, ka Īslandes majestātiskā un drūmā, pirmatnējo spēku veidotā daba pat skeptiķiem liek kļūt par "gandrīz neticīgiem."

Inženieris žurnālistei pastāstīja, ka ceļu pārvalde panākusi kompromisa vienošanos ar elfu aizstāvjiem. Pieņemts lēmums, ka apmēram 70 tonnu smagā klints tiks pārvietota uz kādu citu, drošu vietu.

Otru elfu vietu, kas atrodas būvnieku nospraustajā ceļa trasē, zinātāji nosaukuši par Elfu baznīcu. Kāds risinājums panākts saistībā ar šo vietu, pagaidām nav zināms. Pēc salā šodien valdošiem ticējumiem elfi, kas esot tikpat lieli kā cilvēki, neredzami dzīvo nomaļās klintīs un iedalās labajos un sliktajos elfos. Labie elfi ejot savās baznīcās un palīdzot cilvēkiem, taču, ja izjaucot to mājvietas, varot sadusmoties un nodarīt skādi.

Lai gan ticība elfiem daudziem mūsdienu eiropiešiem šķiet smieklīga, taču, kā norāda ziemeļvalstīs pazīstamais vides aizstāvis Andri Snērs Magnusa dēls, kuram Alftanes ceļa būve galvenokārt šķiet nepieņemama, jo tā sašķels divās daļās līdz tam neskartu lavas lauku un cita starpā iznīcinās putnu ligzdošanas vietas: "Es elfiem neticu un aprecējos baznīcā, klātesot tikpat neredzamam dievam, cik neredzami ir elfi. Tātad tas, kas mums šķiet ticība iracionālajam, patiesībā ir ļoti izplatīta parādība."

"Nav iespējams dzīvot šejienes ainavā un neticēt spēkiem, kas ir varenāki par tevi," skaidro Reikjavīkas universitātes folkloristikas profesore Adalheidura Gudmunda meita (Adalheidur Gudmundsdottir). "Neattēlojiet īslandiešus kā neizglītotus, fejām ticošus zemniekus, bet paskatieties apkārt un jūs sapratīsiet, kāpēc folklorai šeit joprojām ir tik liels spēks," - viņa aicina Kērbiju.

Adalheiduras Gudmunda meitas kolēģis, arī folkloristikas profesors, Terijs Gunells (Terry Gunell) papildina: "Šī ir zeme, kurā tavu māju var iznīcināt kaut kas, ko tu nevari redzēt (zemestrīces), kur vējš tevi var notriekt tevi no kājām, kur sēra smaka no krāna ūdens vēstī, ka kaut kur dziļi zemē zem tavām kājām ir neredzama uguns un kur ziemeļblāzmas debesīs izveido pasaulē lielāko televīzijas ekrānu, bet karstie avoti un ledāji "runā.""

Īslandiešu teikto atzīst katrs, kas ir ceļojis vai vismaz lasījis par Īslandes mežonīgajiem apvidiem, kuri joprojām turpina mainīties mūžam aktīvo pazemes spēku ietekmē - sala atrodas uz Eirāzijas un Ziemeļatlantijas kontinentālo plātņu sadures vietas un to berzes un spiedes rezultātā ik pa laikam kāds vulkāns sāk izmest pelnu mākoņus un izverst lavas upes, kuras, kā raksta salā pabijušais Raitis Strautiņš: "sastingst un reaģē ar atmosfēru un veido dažviet tik neparastas formas, ka gribi negribi jātic teikām par saulstara paralizētiem troļļiem."

VIDEO: Eijafjadlajegidla izvirdums 2010.g. aprīlī

Jāatzīmē gan, ka elfi Īslandē arvien vairāk tiek komercializēti. Netālu no lidostas, galvenā ceļa malā atbraucējus vilina zīmes ar uzrakstiem "Šeit dzīvo elfi." Samaksājot pāris latiem atbilstošu īslandiešu kronu daudzumu, tūristi tur var apskatīt elfu ciematu un iegādāties kādu CD ar mistiskas noskaņas raisošu mūziku vai T kreklu, uz kura rakstīts: "Īslandē man bija sekss ar elfu."

Reikjavīkā, savukārt, var iziet vienas dienas kursus īpašā "Elfu skolā" un iegūt ar melnbalto printeri izdrukātu diplomu, kas apliecina, ka tā īpašnieks ir pabeidzis "Elfu un neredzamo cilvēku izpētes kursu."

Augšējā attēlā: Elfu namiņš pie Strandakirkjas Dienvidislandē. Avots: wikipedia.org.

Avoti:
bbc.com
northernlightsiceland.com
en.wikipedia.org
dra.lv

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.