Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Lietuvā Asvejas ezerā atrastas XVI gs. karavīra paliekas

Ar zemūdens arheoloģijas metodēm pētot senā Dubiņģu tilta vietu Asvejas ezerā, lietuviešu pētnieki, negaidot, atraduši labi saglabājušās viduslaiku karavīra paliekas.

Atradums, kā pastāstīja arheoloģe E.Pranckenaite, izdarīts 9 m dziļumā, kur karavīrs zem dūņu un smilšu kārtas gulēja blakus tiltam. Ar sūkni noņemot nogulumus, atsedzās skelets un blakus tam – zobens. Par to, ka mirušais bijis karavīrs, līdztekus zobenam liecina labi saglabājušies garie stulmu zābaki ar piešiem, siksnas un divi naži, viens no kuriem atradās makstī.

Mirušā karavīra kaulus šobrīd pēta Viļņas universitātes Medicīnas fakultātes speciālisti. Pēc viņu teiktā, osteoloģiskā materiāla sākotnējā apskatē secināts, ka karavīrs bijis gados jauns vīrietis, bet tā nāves iemesls pagaidām nav pārliecinoši nosakāms – cirstu vai durtu ievainojumu pēdas uz kauliem nav redzamas. Visticamākais un loģiskākais – karavīrs noslīcis.

Savukārt karavīra ieroči un ietērpa paliekas nodotas Lietuvas Nacionālajā muzejā, kur tās tiks restaurētas.

Spriežot pēc atraduma apstākļiem, konteksta un mirušā novietojuma, tas nav apbedījums, bet nejauši radies, Lietuvas arheoloģijā unikāls, pirmais šāda veida zemūdens savrupatradums.

Asvejas ezers ir Lietuvas garākā iekšzemes ūdenstilpne – tas izvietojies Viļņas, Molētu un Švenčoņu rajonos un stiepjas 21,9 km garumā. Ezera dzelmi pie Dubiņģu miesta arheologi pēta jau kopš 1998.gada. Līdz šim bija atrastas senā tilta koka konstrukciju paliekas un pie tām dažādi, ar XVI-XVII gs. datējami sadzīves priekšmeti – trauku lauskas, naglas, ķieģeļu gabali. Tāpat arheologi bija uzgājuši seno pārceltuves vietu, kā arī vairākas dažādos periodos (senākās jau no neolīta) darinātas vienkoča laivas.

Raksts pārpublicēts no Historia.lv

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.