Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Spānijā atrasti 7000 gadus veci unikāli alu gleznojumi ar medību ainām

Spānijas austrumos atklāti pārsteidzoši labi saglabājušies, 7000 gadus veci alu gleznojumi. Šie satriecošie mākslas darbi, kuri attēlo medību ainas, ar loku un bultām bruņotiem cilvēkiem medījot lielus dzīvniekus, sniedz neparastu seno aizvēstures dienu dzīves atspīdumu. 

Atrašanās vieta

Pār spīti skarbajiem apstākļiem, gleznojumi, kurus uzgāja 2013.gada novembrī bija teicami saglabājušies uz 6 metrus garās sienas nelielas alas iekšpusē Vilafrankā, Kastelo provincē, Spānijas austrumos. Tomēr, kā teikts "The Art Newspaper" tīmekļa vietnē, pētnieki, ņemot vērā nesen notikušu vandālisma aktu, kad Spānijas dienvidos tika apzināti sabojāts 5000 gadus sens klinšu mākslas piemineklis, precīzas alas atrašanās koordinātes tur noslēpumā, kamēr aizvēsturiskie mākslas darbi nebūs izpētīti, iekonservēti un netiks nodrošināta pienācīga aizsardzība.


Skatīt Eiropas civilizācijas un kultūras lielākā kartē

Apraksts

Arheologu atklātie alu gleznojumi sastāvēja no divu sumbru, divu ar lokiem un bultām bruņojošos cilvēku, kā arī kazas zīmējumiem. Arheologi domā, ka te attēlotas medību ainas un momenti pirms dzīšanās pakaļ medījamam dzīvniekam.

Putekļu slānis gadu tūkstošiem bija aizsargājis no nelabvēlīgiem laika apstākļiem 12 figūras. Pateicoties tam, gleznojumu krāsas nebija izdzisušas. Turklāt, apstrādājot zīmējumu fotogrāfijas datorā, pētniekiem izdevās ieraudzīt arī tās alu zīmējumu līnijas un krāsu laukumus, kas, skatoties ar neapbruņotu aci, nebija redzami.

Atklātie alu gleznojumi ir unikāli

Dažādas universitātes (Barselonas, Tulūzas un Valensijas) pārstāvoša pētnieku komanda ieradās Vilafrankā, pētot citus aizvēsturiskos klinšu mākslas darbus reģionā.

Barselonas universitātes profesore Inesa Domingo Sanča (Ines Domingo Sanz), raksturojot nesen atrastos klinšu mākslas darbus, sacīja: „Dažas [gleznojumu] detaļas ir unikālas (nekur citur nesastopamas) visā Vidusjūras baseinā.”

Medību ainas ir raksturīgas Levantes klinšu mākslai (..), izplatītākās ir briežu, kazu medību ainas, taču vēršu (sumbru) medību attēlojami ir retāk sastopami, stāstīja arheoloģe.

Parasti šī reģiona klinšu mākslai raksturīgi shematiski cilvēku attēlojumi. Taču Vilafrankas alas gleznojumos attēlotie ar loku šaujošie cilvēki izskatās dabiski.

Levantes klinšu māksla - 700 vietas Ibērijas pussalā - kopš 1998.gada iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā, tādējādi atzīstot un novērtējot šī reģiona klinšu mākslas tradīcijas vēsturisko, kulturālo un māksliniecisko vērtību un nozīmi, paskaidroja Dr.Domingo.

Levantes klinšu mākslā vērši parasti attēloti atsevišķi, kamēr šajā alā atrastajos gleznojumos ir aina ar četriem vēršiem, sacīja viņa, norādot uz vēl vienu unikālu jaunatklāto mākslas darbu aspektu.

Tiesa šādas ainas ir atrastas arī Prado del Navazo vai La Vacada, Teruelas provincē, tomēr, ņemot vērā, ka Levantes klinšu mākslas grupā ir vairāk nekā 700 vietu, šī aina, kurā redzami četri vērši, ir unikāla.

Dažas loku šāvēju darbības un iezīmes nekur iepriekš nav redzētas, paskaidroja arheoloģe. Protams, gleznojumu stāvoklis ir teicams, viņa piebildusi.

Kaut gan pēdējos gados atrasti jauni alu gleznojumi, tie parasti ietvēra nedaudzus un stipri bojātus motīvus. Taču šajā vietā arheologi uzgāja vismaz 12 labi saglabājušos zīmējumus, kuri attēloja dažādu sugu dzīvniekus un vairums no attēliem bija liela izmēra - vidēji 30 cm, kamēr cilvēku figūras - 16 cm augstumā.

Atklājuma nozīme

Atradumi Vilafrankas alā ir nozīmīgi, jo tie pēc pētnieces domām atklāj aizvēsturiskas saites, kas pastāvējušas starp Valtortagasulas (Valltorta-Gasulla) rajonu Kastelo provincē un Bajoaragonas (Bajo Aragon) provinces reģiona alu glezniecību. Vilafranka atrodas vidū starp šiem svarīgajiem Levantes klinšu mākslas centriem.

Nesen atklātie gleznojumi aizpildīs vēl dažus alu mākslas vēstures baltos plankumus un palīdzēs sākt rekonstruēt iespējamos sakaru ceļus starp diviem galvenajiem klinšu mākslas centriem. To apstiprina arī jaunatklāto gleznojumu motīvu stilistiskā līdzība ar jau minēto divu reģionu mākslas motīviem.

Valtortagasulas apvidū atklāto alu sienas klāj lielu dzīvnieku, piemēram, pirmvēršu attēlojumi. Dažu alu gleznojumos redzamas ainas ar medībām un pat lauksaimniecības darbiem.

Attēlā: Viens no jaunatklātajiem zīmējumiem alā pie Vilafrankas. I.Domingo publicitātes foto.

Avots:
ub.edu
theartnewspaper.com

Pirmo reizi publicēts 16.06.2014.