Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Arheologi Izraēlā atrod simtiem agrajā neolītā tapušas senču un auglības dievību pielūgsmes vietas

Izraēlas dienvidos Eilatas kalnos, Negevas tuksnesī nesen arheologi uzgājuši vairāk nekā 100 labi saglabājušās neolīta kulta vietas, kuras pārsteidz ar seksuālā simbolisma daudzveidīgumu. Atrasti aptuveni 9000 gadu veci akmens apļi un sakārtojumi, sieviešu dzimumorgānu kā arī cilvēka silueta formā apstrādāti akmeņi. 

Senvietas atrastas reģionā, kur iepriekš bija zināmi tikai nedaudzi neolīta laika arheoloģijas pieminekļi. To novietojums vulkāniskās cilmes kalnu rajonos ir krasi atšķirīgs no Negevas dienviddaļas neolītu apmetņu topogrāfiskā izvietojuma apvidū. Uzietās senvietas kopumā veido nelielas (1,5 līdz 2,5 m), zemas akmens konstrukcijas - apaļas, ovālas un izstieptas formas salikumi; bieži atkārtojas kombinācija, kurā izstieptais salikums vērsts pret apli. Tāpat tajās bieži sastopami atsevišķi līdz 80 cm augsti stāvakmeņi (masseboth), stāvakmeņi ar izurbtiem caurumiem un antropomorfas figūras. Atrasti daudzi krama rīki un akmens trauki, kuru tipoloģija, kopā ar C14 analīzēm liecina, ka kulta vietas Eilatas kalnos tapušas un tikušas izmantotas Tuvo Austrumu pirmskeramikas neolīta B periodā, VIII g.tk.pmē. beigās.

Pētījumi šobrīd turpinās un plašākas publikācijas vēl tikai gaidāmas, taču arheologi norāda, ka struktūrās un priekšmetos izteikti redzams gan nāves, gan auglības simbolisms. "Auglību," - stāsta pētnieku komandas vadītājs Uzi Avners no Aravas-Nāves jūras Zinātnes centra, "pārstāv akmeņi, kuros izveidoti dažādi, tostarp pagarinātas formas, sievietes ārējos dzimumorgānus atgādinoši caurumi, kā arī no akmeņiem izliktu apļu un pagarinātu konstrukciju kombinācija." Savukārt uz nāvi kā vietas ierīkotājiem būtisku, domājams, ar senču kultu saistītu esamības daļu norāda "cilvēka silueta formas akmens figūru apbedīšana, tos guldot ar nosacīto sejas pusi uz leju."

Uzietās kulta vietas bieži vien izvietotas daudzskaitlīgās kopās, pie tām ir lielāka skaita cilvēku sanākšanai un dažādu darbību veikšanai piemēroti līdzeni laukumi un daudzas no tām apvidū novietotas vietās, no kurām pārredzama plaša apkārtne. Kādā no apsekotajiem rajoniem, netālu vienu no otras, apmēram 0,8 kvadrātkilometrus lielā teritorijā, arheologi atrada 44 konstrukcijas. Iespējams, tas liecina, ka katrai dzimtai bijušas savas svētnīcas, iespējams - objekti pa laikam tikuši veidoti no jauna. "Ņemot vērā Negevas tuksneša dienvidu daļas vispārējo apdzīvotības blīvumu neolītā, topogrāfiju un vides apstākļus, kulta vietu daudzums šajā apvidū ir ārkārtīgi iespaidīgs," - savā ziņojumā par atklājumiem izdevumā "The Journal of the Israel Prehistoric Society" raksta pētnieki.

"Atklāto kulta vietu skaits ir lielāks nekā zināmo apmetņu vietu skaits," - teikts rakstā. "Tas paver jaunus apvāršņus neolīta kultūru izpētei. Līdz šim mēs domājām, ka simtiem stāvakmeņu, brīvdabas svētnīcu un citu kulta vietu visaptveroša parādīšanās [Negevas] tuksnesī notika VI g.tk.pmē. Kā iespējamais šīs norises skaidrojums tika izvirzīta hipotēze, ka kulta vietu ierīkošana iezīmēja lēnu pāreju no medībām un vākšanas uz lauksaimniecību un lopkopību, kas šajā reģionā notika apmēram ar tūkstoš gadu nobīdi, salīdzinot ar auglīgajām zonām. Tagad šķiet, ka ar dažādiem kultiem saistītu vietu ierīkošanas uzplaukums noticis vēl pirms kultūrekonomiskām pārmaiņām. Tas nozīmē, ka mums būs jāmeklē cits to rašanās skaidrojums."

Lielākā daļa no atrastajām aprakstītā tipa kulta vietām, kuru skaits tagad sasniedzis jau 349, atrodas Eilatas kalnos, taču līdzīgi objekti atklāti arī citviet Negevas tuksnesī un Dienvidjordānijā, kas norāda uz plašākas tradīcijas pastāvēšanu. "Atrasto vietu skaits ļauj prognozēt, ka tiks uzietas vēl daudz citas, gan Negevā, gan Jordānijā, gan Sinaja pussalā," - Avners stāsta.

Augšējais attēls: Eilatas kalnu ainava. Avots: asergeev.com.

Avoti:
academia.edu
dailymail.co.uk