Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

NLO falšie novērojumi

Tiek uzskatīts, ka apmēram 90% NLO novērojumu var rast pavisam racionālu izskaidrojumu. Sekojoši - tikai ~10% gadījumi varētu tikt uzskatīti par diskutabliem un attiecināmi un ufoloģijas sfēru. Lai kā, bet varbūt šīs mūsu nelielais ieskats gluži parasto debesu parādību sarakstā palīdzēs kādam atķirt "īstos" NLO no "neīstajiem."

1. Astronomiskie - Mēness, planētas, zvaigznes, meteorī, meteorīti, bolīdi, komētas.
Zeme iziet cauri apmēram 20 meteoru mākoņiem katru gadu. Bieži par NLO notur planētas – Venēru (tā ir visspožākā, ufologiem tā jau ir apnikusi!), Marsu, Saturnu, Jupiteru vai Merkūru. Te var palīdzēt planisfēra (tikai skaidrās naktīs gan!) vai tagadējos mobīlajos tālruņos esošās iestellētās zvaigžņu kartes. Otrā pasaules kara gados Venēra reizēm noturēta par ienaidnieka lidmašīnu. Par Saturnu pasludinātas slavenās 1958.gada kuģa Almirante Saldaha NLO bildes virs Trinidadas.
Uzskatāms piemērs šeit.

2. Tehnoloģiskie - parasti cilvēku lidaparāti, metereoloģiskās zondes (ha! - par tādu mēģināja pasniegt Rozvelas NLO!), gaisa baloni, cepelīni, gaisa pūķi, kosmosa apguves atkritumi, mākslīgie pavadoņi, kosmosa izpētes aparāti, prožektoru/lāzeriekārtu stari debesīs utt.). Labs piemērs par falšu NLO novērojumu, ko izraisījušas apgaismes lampas Jelgavas kājnieku tiltā - šeit.

Lidmašīnas. Ļoti bieži par NLO notur lidmašīnas u.c. lidaparātus. Tieši tamdēļ ļoti bieži NLO novērošanas ziņojumi pienāk no lidostu apkārtnes, kā, piemēram, Hītrovas lidostas pie Londonas. Lai atšķirtu parastu lidmašīnu no NLO, būtu kaut nedaudz jāorientējas lidmašīnas borta un signālu uguņos.
Tie ir:
- labā spārna galā – nepārtraukts sarkans;
- kreisā spārna galā – nepārtraukts zaļš;
- katra spārna priekšpusē – nepārtraukts balts;
- fizelāžas augša un apakša - mirgojošs sarkans (~1 reizi/s.);
- katra spārna augšpuse – nepārtraukts balts.
Lidmašīnu apgaismojums paceļoties un nolaižoties:
- abu spārnu gali, tuvāk priekšējai malai, kas ir novācami – nepārtraukts baltais;
- fizelāžas un spārnu savienojuma vietās – balts (tikai nosēžoties!);
- riteņi – balts.
Bez tam jāievēro, ka nosēšanās uguņiem jābūt ieslēgtiem, ja lidojums norisinās zemāk par 3000 m.

Ultramodernie lidlīdzekļi. Tādi bieži ziņojumi pienāk arī no slavenās Zonas Nr.51 apkārtnes, tiesa, grūti noteikt to cēloņus.
Domājams, ka daudzu šādu ziņojumu iemesls ir modernais amīšu bumbvedējs F-117 Stelth ar savu efektīgo formu (ziņojumi no Eiropas par „melnā trijstūra” NLO) - „neredzamais” lidaparāts. Tā slepenie izmēģinājumi tika veikti neizprasot aviācijas uzraudzības iestāžu atļaujas. Viens no pēdējiem šīs sērijas aparātiem – Aurora – īpaši varētu tikt noturēts par NLO.
Iespējams, daudzkārt par NLO noturēti moderni lidaparāti, par kuru eksistenci parastiem iedzīvotājiem nav ne jausmas un paši militāristi par tiem īpaši nepļāpā. Bez tam, pastāv versija, ka šie jaunie lidaparāti tiešām pagatavoti, izmantojot no citplanētiešiem iegūtas tehnoloģijas. Kāds Roberts Lazars 1989.gadā nāca klajā ar ziņojumu, ka ņēmis dalību viena no deviņu „lidojošo šķīvju” rekonstrukcijā „51.zonā.” Tomēr, jāatzīmē, ufologi šim Lazaram gan lāga netic.
Douglas A12 ATA. Cits pazīstams „melnais projekts.” To iesauca par Dorito dēļ tā trijstūra formas. Stipri ticis noslepenots. Noņemts no bruņojuma 1991.gadā. Viņa forma ļoti atgādināja aculiecinieku aprakstītos NLO. Darbībā nav ticis izmantots, viss aprobežojās tikai ar eksperimentāliem lidojumiem.
Bumbvedējs Nortrop B-2 Spirit Stels. To mēdz saukt par „lidojošo spārnu.” Trijstūrains pēc formas, taču ļoti atgādina disku, ja uz to lūkojas no priekšas. Šis „melnais trijstūris” lidoja pāri Eiropai 1989.-1990.gados un izsauca jaunu NLO ziņojumu lavīnu.
Bezpilotu un distancē vadāmie lidaparāti. Jupis vien viņu zina, kādi tādi visādi tikai nav tikuši konstruēti un izmantoti spiegošanā un diversijās. Tika būvēti dziļā slepenībā. To eksperimentālie lidojumi notika visai bieži virs kara bāzēm.
Black Star Taier III Minus. Laikam viens no pašiem pēdējiem aviācijas sasniegumiem. Tipiska NLO novērojumu forma. Bezpilota lidaparāts, tātad vadāms no attāluma.
 NLO ir visai līdzīgs, piemēram, ASV bezpilota lidmašīnai UAV X-47B.

Cilvēku gatavotie „lidojošie šķīvīši.” Kopumā ideja par šķīvjveida lidaparātiem nodarbina aviatoru-konstruktoru prātus jau visai pasen – kopš XX gs. sākuma. Tādas formas lidaparāts būtu ietilpīgāks kravas pārvadājumos. Tā vertikālās pacelšanās spējas dēļ atkristu vajadzība pēc gariem skrejceļiem un būtu vienkārša nosēšanās. Militāristi tādu lidaparātu konstruēšanai pievērsušies kopš 1942.gada.
Pionieri šai jomā varētu būt nacisti, kuru pagatavotos šķīvjus esam centušies aprakstīt esejā Nacistu "lidojošie šķīvīši".
Aerodain. Lidojošs šķīvis ar vertikālu pacelšanos un nosēšanos. Diametrs – 13,5 m. Uzbūvēts XX gs. 50.gados. Konstruktors – francūzis Renē Kuzinē.
AUROcar V2-9A. Šo „šķīvi” sāka būvēt kāds kanādiešu konstruktors ar ASV GKS atbalstu. Aparāts turējās uz gaisa spilvena. Projektu slēdza 1961.gadā, bet daži ufologi gan uzskata, ka tas bijis tikai aizsegs sagrābta citplanētiešu kuģa izmēģinājumiem.
XX gs. 80.gadu sākumā krievu kosmosa konstruktors Ščukins (piedalījās kosmiskās stacijas Mir projektā) ņēmās ap „šķīvi,” kas visai veiksmīgi arī tika izmēģināts. Nezinām, ar ko tas beidzies.

3. dabiskie - putni.
Reizēm kāšos lidojoši putni brīnumaini labi spēj atstarot saules gaismu un tādējādi maldināt novērotājus.

4. atmosfēras parādības - ziemeļblāzma, halo, mirāžas, īpatnējas formas mākoņi, spīdošie mākoņi, zibeņi, svētā Elma ugunis, atspīdumi no miglas. Piemēram, virs Džirinaja kalna Indonēzijā pastāvīgi tiek novērota neparasta parādība - šī izdzisušā vulkāna virsotnē karājas mākonis, kas rotē ap savu asi. 

5. Fizioloģiskie fenomeni – pleķi acu priekšā pēc apžilbināšanas, autokinētiskā ilūzija – mānīga sajūta, ka spilgts objekts uz tumša fona kustas (ļoti bieža parādība!), fizioloģiski redzes defekti.

6. Halucinācijas - nu nav ko piebilst – vienkārši gļuki; narkotikas (ej nu sazini kas tad ir reāls, bet kas nav!), alkohols, miega bads, stress.

7. Lodveida zibeņi - šī te kategorija ir ļoti diskutabla, iespējams, ka šī parādība ir apveltīta ar saprātu un patiesībā ir NLO paveids.

8. Fotofenomeni – objekti, kas atrasti uz fotogrāfijām – divreizēja fiksācija, attīstīšanas defekti, iekšējais atspīdums kamerā.

9. Optiski fenomeni - piemēram, tā saucamais Brokenas spoks.

10. Joki. Nu, piemēram, Amerikā kādas lidostas dispečieri saņēmuši ziņojumu no lidmašīnas pilota, ka uz viņu gaisā šaujot no divstobrenes kāds vīrs, kas lido gultā! Pagalam nobažījās par pilota veselības stāvokli. Tomēr noskaidrojās, ka kāds vīrs patiesi sasējis savai gultai hēlija balonus, pacēlies gaisā un bliezis no abiem stobriem pa lidmašīnām! Varbūt šo tomēr vajadzēja likt kategorijās - "Tehnoloģijas"?
No jokiem nav pasargātas pat nopietnas valsts iestādes. Lai pārliecinātos, cik nopietni FIB izturas pret saviem NLO gadījumu izmeklēšanas pienākumiem, to 1947.gada 11.jūlijā piespieda (interesanti - kas?) izmeklēt gadījumu, kad par piezemējušos NLO uzdeva uzmeistarotu platmasas NLO ar kupolu un skrūvēm pa perimetru.

Kā redzams no saraksta, iespēju ļauties māņiem ir pietiekami. Tomēr vismaz 10% novēroto parādību nepadodas konvencionāliem skaidrojumiem un tamdēļ arī ufoloģijas pastāvēšanai briesmas nedraud. 

Raksti.
Jūrā pie Saulkrastiem novērotais NLO izrādās Jupiters.
Bezpilota lidaparāti veicina NLO redzējumu skaita pieaugumu.
Kā Jelgava tomēr palika bez sava NLO!

Saites.
NLO novērojumi.