Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Jūrā pie Saulkrastiem redzētais NLO izrādās Jupiters (papildināts)

Mūsu lasītājs Almants nu jau vairāk kā pirms gada redakcijai iesūtīja 14.07.2016. Saulkrastu pludmalē nofilmētu materiālu, kurā jūrā virs horizonta vērojams kāds objekts, kas pēc neilga brīža izzūd redzamībai, tā radot aizdomas par NLO.

Pēc paša Almanta stāstītā, šīs dienas vakarā Almants kopā ar draudzeni Baibu atradies atpūtas bāzē "Koklītes." Vakars bija apmācies, debesīs nevienas zvaigznes. Te piepeši virs jūras kaut kas iemirdzējies un parādījies blāvi mirdzošs plankums. Tā tas nekustīgi karājies kādas 3 minūtes, nekur nepārvietojoties. Tikmēr Almants sadabūja tālruni, lai ar to filmētu - videofiksācija notika 22:34. Visai drīz pēc tam, kā Jūs varat pārliecināties šeit ievietotajā video, gaišais plankumiņš pamazām, bet tomēr visai ātri, izdziest. Kā sausais atlikums - 1 minūti ilgais videosižets un divi foto. Lai cik arī negaidītu, pēc tam "zvaigzne" tā arī vairs neparādījās.

Datums: 14.07.2016., plkst.  22:34
Koordinātes: 57,293429;
                       24,408706.

Aliens.lv nolēma šo lietu pārbaudīt un ievadīja koordinātes debess ķermeņu stāvokļa simulācijas programmā "Cartes du Ciel." Tā parādīja skaidri un gaiši - norādītajā laikā un vietā attiecīgā azimutā un augstumā virs horizonta atradies Jupiters

Latvijas Universitātes astronoms Ilgonis Vilks šai sakarā mums sniedza savu komentāru:
"Zvaigzne tiešām ātri nodzisa, kas nedaudz neparasti, jo tālumā pie horizonta mākoņu redzamā kustība ir diezgan lēna, bet varēja būt arī tā. Patiešām, šajā laikā gandrīz precīzi rietumos 10 loka grādu augstumā atradās Jupiters un citu spožu spīdekļu tuvumā nebija. Tā kā objekts nekustējās 3 minūtes, lidmašīnas prožektoru variantu var izslēgt.
Par NLO biežāk notur Venēru, kas ir spožāka par Jupiteru, un redzama tuvu horizontam vakaros pēc saulrieta vai rītos pirms saullēkta. Nesenākais gadījums bija 2017.gada 14.februārī, kad kāds aculiecinieks iesūtīja portālam "Delfi" video - skatīt šeit. Pēc spīdekļa izvietojuma attiecībā pret ēkām un filmēšanas momenta varēja secināt, ka tā ir Venēra. Zema apgaismojuma apstākļos kamerā nedarbojās autofokusa funkcija, radot iespaidu, ka objekts brīžiem tuvojas, brīžiem attālinās."

Tādējādi šis objekts no NLO -"nezināms lidojošs objekts," ir kļuvis par ZLO - "zināmu lidojošu objektu," bet pats raksts pārliecinoši pievienojies kategorijai "Pārpratumi."

Aliens.lv pateicas Almantam par iesūtīto materiālu, kas, kā tipisks falšā novērojuma gadījums, kad par NLO tiek pieņemti pavisam reāli un labi pazīstami debesu ķermeņi, var kalpot jaunajiem ufologiem par uzskatāmu un pamācošu piemēru.