Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tārpejas

Sauktas arī par "kurmju ejām."

Iespējamie "tuneļi" vai "virpuļi," kas savieno dažādus deformētas telpas punktus. Tādu izveidošanās teorētiski iespējama, ja izliekt laiktelpu un pat to salocīt tā, lai iegūtu tunelim līdzīgu veidojumu - "tārpeju."

Šī "tārpeju" ideja guvusi visai plašu atsaucību zinātniskās fantastikas žanrā, kur kosmiskie kuģi "nirst" tā saucamajās "apakštelpās" vai "hipertelpās," un jau pēc pavisam neilga laika nonāk nepieciešamajā Visuma vietā desmitiem, simtiem un tūkstošiem gaismas gadu tālu no sākotnējās "ieniršanas" vietas.

Šādu mehānismu visai viegli iztēloties uz parastas un, protams, plakanas papīra lapas. Uz tās uzzīmē 2 punktus, tad sarullē caurulītē. Papīra lapa tādejādi iegūst vēl vienu dimensiju - tā kļūst telpiska. Nu, lai nokļūtu no pirmā punkta otrajā, nemaz vairs nav obligāti šļūkt pa papīra lapu, bet gan var izmantot īsāku ceļu cauri vairākām lapas kārtām. Lūk, jums arī "tārpeja"!

Termins "tārpeja" gan nācis no cita uzskatāma piemēra, kad divi hipotētiski tārpi sader, kurš ātrāk nonāks pretējā ābola pusē. Pirmais tārps rāpo pa ābola ārpusi, bet otrais graužas cauri, atstādams aiz sevis "tārpa eju."

Pēc fiziķu uzskata mūs ietverošā telpa var deformēties tajā atrodošās masas vai enerģijas iespaidā. Tādas "tārpejas," ņemot vērā telpas izliekumu, iespējams, patiesi eksistē un, tās izmantojot, var veikt zibenīgu pārvietošanos telpā un pat veikt ceļojumus laikā. Piemēram, britu fiziķis S.Hokings uzskata, ka tā sauktie "melnie caurumi" parādās pa pāriem un savstarpēji savienojas tieši pa tādām "tārpejām."

Amerikāņu astrofiziķis K.Torijs piedāvājis tādu eju sieniņas nostiprināt ar "eksotisko matēriju," t.i. - izmantot "fizikālo vakuumu." Tādējādi no antigravitatīva materiāla izgatavota "tārpeja" kļūs pietiekami stabila un droša ceļojumiem.

Ufologu
vidē visnotaļ populāra ir hipotēze, ka šādas ejas izmanto NLO un Atnācēji, tā zibenīgi pārvarēdami lielos starpzvaigžņu attālumus.

Tomēr, visticamāk, mēs nekad nevarētu aizceļot tālākā pagātnē par brīdi, kad tārpeja izveidota.

Saites.
Relativitātes teorija.
Pārvietošanās kosmosā.