Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Golodomors bija Staļina ierocis cīņā pret ukraiņu sacelšanos

Golodomora 81.gadskārtas piemiņas dienas, 22.novembra, priekšvakarā Ukraiņu namā Kijevā atklāta pretestībai genocīdam veltīta izstāde, kurā izstādīti dokumenti un fotogrāfijas, kas pierāda, ka 1932.gada Ukrainā notika pret Staļina politiku vērsta sacelšanās.

Daudzi no izstādē izmantotajiem dokumentiem, kas ņemti no Ukrainas Drošības dienesta arhīva un Atbrīvošanās kustības izpētes centra krājuma, plašākai sabiedrībai tiek rādīti pirmo reizi.

Izstāde apmeklētājiem ļauj palūkoties uz golodomoru no abām traģēdijā iesaistītajām pusēm. Uz 16 stendiem izlikti gan GPU (čekas) atskaišu kopijas, fragmenti no varas iestāžu pārstāvju slepenajām sarakstēm un iekšējie cirkulāri, gan arī bada liecinieku dienasgrāmatas, zemnieku - sacelšanos vadītāju fotogrāfijas, konfiscētie ieroči un nopratināšanu protokoli.

Kā liecina dokumenti un fotogrāfijas, pretestība notika masveidā un ilga gadiem. Pavisam Ukrainā pirms genocīda sākuma notika apmēram 5000 sacelšanās.

"Pamatojoties uz dokumentiem, mēs cilvēkiem varam parādīt: patiesībā jau līdz golodomoram ļaudis pretojās padomju varai. Tie bija kā individuālie zemnieku pretestības akti, tā arī organizētas sacelšanās, kas aptvēra vairākus ciemus un noritēja ilgāk nekā mēnesi. Lai ļaudis apturētu tika izdomāts golodomors. Dokumenti, kas to apliecina glabājas drošības dienesta arhīvā un daļu no tiem šeit var aplūkot," - žurnālistiem pastāstīja Ukrainas drošības dienesta direktors Igors Kuļiks.

Šajā gadā pret ukraiņiem vērstā padomju genocīda - 1932.-1933.gados notikušā golodomora - piemiņas pasākumos uzsvars tiek likts tieši uz ukraiņu zemnieku pretestību boļševiku okupācijas režīmam. Kā uzskata vēsturnieki, tieši bailes no ukraiņu atbrīvošanās kustības panākumiem Staļinam un viņa kliķei lika uzsākt teroru pret zemniekiem.

"Sacelšanās Ukrainā apdraudēja Staļina plānu īstenošanu. 56% no visām 1932.gada I pusē PSRS notikušajām protesta izpausmēm norisinājās tieši UPSR," - norādīja izstādi sagatavojušo autoru kolektīva vadītājs, Ukrainas Nacionālās atmiņas institūta vadītaja vietnieks, vēsturnieks Vladimirs Tiliščaks. "1932.-1933.gados golodomors Ukrainā bija pret ukraiņu nāciju vērsta daudzpusīga soda ekspedīcija - tās atdzimšana apdraudēja padomju impērijas pastāvēšanu."

Papildus izstādē redzamajiem materiāliem interesentiem ir pieejami arī vietnē avr.org.ua publicēti dokumenti un fotogrāfijas.

Piemiņas pasākumi 22.novembrī notiks daudzviet Ukrainā un to vadmotīvs: "Neiznīcināti 1933. - neuzvarami šodien!"

Augšējā attēlā: Padomju varas pārstāvji atņem ukraiņu zemniekiem paslēpto labību.

Avots:
nvua.net

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.