Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Tēbu nekropolē atklātas 3000 gadus vecas faraona rakstveža kapenes

Vasedas universitātes (Japāna) arheologu komanda profesora Jiro Kondo vadībā, veicot izrakumus Tēbu nekropolē, Ēģiptē atraka 3000 gadus senas, ramzesīdu dinastijas laika rakstveža kapenes. 

Tēbu nekropole

Senās Ēģiptes Jaunās valsts galvaspilsēta Tēbas - mūsdienu Luksora - izvietojusies Nīlas abos krastos, Augšēģiptē. Pilsētas austrumu daļa bija dzīvo sfēra ar mājām, pilīm un tempļiem. Turpretī Tēbu rietumi bija veltīti mirušajiem, respektīvi, Ozīrisa valstībai, kura ietvēra arī slaveno Valdnieku ieleju ar Jaunās valsts faraonu kapenēm.

Tēbu nekropoli lielā mērā bija skārusi modernā dzīve, taču pirms dažiem gadiem Ēģiptes varas iestādes veica iedzīvotāju pārvietošanu no Šeihabdelkurnas (Sheikh Abd el Qurna) un Kokas (el Khokha) apkaimēm, lai varētu nojaukt mājas un izpētīt zem tām esošas seno ēģiptiešu kapenes.

Arheologi atklāj iepriekš nezināmu rakstveža Konsa kapa kameru

Japāņu arheologi Kokas nekropolē, attīrot XVIII dinastijas faraonam Amenhotepam III kalpojoša ierēdņa Userhata (Userhat) kapeņu pagalmu no akmeņiem, pamanīja tās austrumu daļā caurumu. Izpētot tuvāk atklājušos pazemes telpu, arheologi tās iekšienē uzdūrās T- formas kapa kamerai, kura, kā izrādījās, piederēja faraona rakstvedim Konsam (Khonsu).

Ieeja A-R virzienā orientētajā kapa kamerā bija vērsta uz austrumiem.

Galvenās kameras garums rietumu-austrumu virzienā ir 4,6 metri, turpretī šķērsām ejošās zāles garums ir 5,5 metri ziemeļu-dienvidu virzienā.

Uz ziemeļu sienas attēloti četri paviāni pielūdzam Saules dievu Ra-Atumu, kurš laivā brauc pāri debesīm.

Gleznojumā uz citas kapeņu sienas attēlots Konss ar sievu, godinot seno ēģiptiešu dievus - Ozīrisu un Izīdu. Blakus laulātajam pārim stāv divas dievības ar auna galvu, iespējams, Hnuma atveidojumi. Vēl uz tās pašas sienas, bet tikai citā vietā, attēlotas sēdošas Ozīrisa un Izīdas figūras.

Pašus kapa kameras griestus grezno ģeometriski ornamenti.

Konsa kapeņu atklājums, pastāstīja profesors Kondo, ļauj pieņemt, ka nekropole slēpj vēl daudz negaidītu atradumu.

Avoti:
livescience.com
dailymail.co.uk

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.