Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

PSRS vadība zināja par Vācijas gatavošanos uzbrukumam jau 1941.gada maijā

Ukrainas Drošības dienests (UDD) atslepenojis virkni plašākai sabiedrībai iepriekš nezināmu NKVD dokumentu, kas cita starpā liecina, ka PSRS vadība jau 1941.gada maijā bija saņēmusi ziņas par Vācijas gatavošanos iespējamajam uzbrukumam.

Nacistiskās Vācijas uzbrukums Padomju Savienībai nebūt nebija "nodevīgs un pēkšņs," kā tas tika nodēvēts vēsturiskajā 1941.gada 22.jūnija TASS paziņojumā. Ja par "nodevīgumu," ņemot vērā, ka PSRS un Vācija, noslēdzot Molotova-Ribentropa paktu kļuva par ciešiem sabiedrotajiem, vēl varētu strīdēties, tad nekāda "pēkšņuma" vai "pārsteiguma" uzbrukumā nebija: Hruščovam, kas tolaik bija Ukrainas Komūnistikās (lielinieku) partijas CK sekretārs jau 1941.gada maijā tika iesniegta informācija par vācu armijas koncentrāciju pierobežā.

UDD arhīvisti publiskojuši virkni kolekcijā "Lielā Tēvijas kara priekšvakars" apkopotus dokumentus, kas vēstī par NKVD aģentūras un operatīvo darbību īsi pirms Vācijas-PSRS kara sākuma: tajos ir gan ziņojumi par vācu armijas vispārējo sastāvu, gan vērmahta spēku pārvietošanos PSRS robežas tuvumā, utml. Tāpat kļuvuši pieejami kara pirmo dienu laikā sagūstīto vācu lidotāju nopratināšanas protokoli un Luftwaffe lidmašīnu uzņemtie izlūkošanas aerofotouzņēmumi.

Publicētie dokumenti liecina, ka padomju izlūkošana ne tikai vāca informāciju par Vācijas bruņotajiem spēkiem un politiskajām aktualitātēm, bet arī pētīja nacistu 1939.gadā okupētās Polijas teritorijā palikušo (Lielākā Rietumukrainas daļa atbilstoši līgumam nonāca PSRS varā) rietumukraiņu anklāvu iedzīvotāju noskaņojumu, kā arī sekoja līdzi Ukraiņu nacionālistu organizācijas (ОУН) darbībai, cenšoties tās struktūrās iefiltrēt savus aģentus.

Attēlā: Kara pirmajās dienās padomju gūstā kritušie vācu lidotāji.

Avots:
censor.net.ua

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.