Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Britu astrofiziķis Stīvens Hokings palīdz uzsākt vērienīgu ārpuszemes saprāta meklēšanas projektu

Šī gada 20.jūlijā Karaliskajā biedrībā, Londonā, slavenais zinātnieks Stīvens Hokings, astronoms Martin Rees un uzņēmējs Jurijs Milners (Yuri Milner) paziņoja par jaunas, ambiciozas 100 miljonus vērtas ārpuszemes saprāta meklēšanas programmas sākšanu. No divām daļām sastāvošās programmas - BL (Breakthrough Listen) un BM (Breakthrough Message) - mērķis ir, izmantojot modernāko teleskopu un tehnoloģiju iespējas, paplašināt un paātrināt ārpuszemes civilizāciju meklējumus Visumā.

Visuma noklausīšanās

BL, kas neapšaubāmi ir pati vērienīgākā no abām iniciatīvas programmām, nākamo 10 gadu darbības laikā, cenšoties uztvert citu civilizāciju kosmosā sūtītus signālus, „izķemmēs” 1 000 000 Zemei tuvāko zvaigžņu Piena Ceļa galaktikā, kā arī 100 tuvākās kaimiņu galaktikas.

Lai sasniegtu nospraustos projekta mērķus, BL autori vēlas izmantot [domājams, Lielbritānijas un ASV] militāro budžetu, no kura varētu finansēt piekļuvi pasaulē labākajiem teleskopiem - 64 metrus lielajam Parkera teleskopam Austrālijā, automatizētajam planētu meklēšanas teleskopam Lick observatorijā, Kalifornijā un Green Bank teleskopam Rietumvirdžīnijā.

Programmā paredzēts ar teleskopiem skenēt debesis, mēģinot uztvert radiosignālus, kā arī turpināt līdz šim jau veiktos citu iespējamo civilizāciju lāzera pārraižu meklējumus. Saskaņā ar autoru ieceri, BL, izmantojot 50 reizes jūtīgākus un 100 reizes ātrākus radioteleskopus nekā līdz šim ārpuszemes saprāta meklējumos izmantotās ierīces, aptvers 10 reizes lielāku debess apgabalu un 5 reizes plašāku radioviļņu spektru.

Projekta tehnoloģiskas iespējas ļaus uztvert radiosignālus, kas nav spēcīgāki par komerciālas lidmašīnās izmantoto raidītāju jaudu, vai lāzera starojumu, kas ir pielīdzināms enerģijai, ko dod parasta mājsaimniecībās izmatota gaismas spuldze, tās gaismai nākot no 25 triljonu jūdžu attāluma.

Lai apstrādātu neiedomājami milzīgo datu apjomu, ko iegūs no observatorijām, projekta autori plāno ieviest jauninājumus atvērtā koda programmā, kas piedāvās jebkuram interesantam, astronomijas entuziastam iespēju dot savu ieguldījumu projektā, radot pašiem savus meklēšanas rīkus un ziedojot sava datora procesora jaudu, lai paātrinātu skaitļošanu.

Vēstījums citplanētu civilizācijām

Programmas otra daļa - BM - paredz organizēt starptautisku konkursu par to, kādā veidā un kāds vēstījums cilvēcei būtu jānosūta gadījumā, ja BL patiešām izdotos sekmīgi uztvert no citām zvaigznēm nākošus saprātīgu būtņu izcelsmes signālus.

BM balvu fonds ir 1 000 000 dolāru liels. Iesniegumiem jābūt digitālā formātā un jāpārstāv cilvēce un Zeme. Tomēr programmas autori nesūtīs jebkādu vēstījumu iespējamām citplanētu civilizācijām, kamēr nebūs par to notikusi globāla diskusija.

Britu astrofiziķis Stīvens Hokings, lai arī pievienojies Breakthrough iniciatīvai, iepriekš bija paudis viedokli, ka, nosūtot vēstījumu citām kosmiskajām civilizācijām, cilvēce riskē informēt par savu esamību potenciāli naidīgas citplanētiešu sugas.

Savukārt slavenais amerikāņu astronoms Frenks Dreiks uzskata, ka radiosignālu un vēstījumu sūtīšana Visumā ir veltīga laika un resursu izšķiešana (sk.: "Amerikāņu astronoms Frenks Dreiks kritizē plānu sūtīt citplanētiešiem vēstījumus", aliens.lv, 25.02.2015.)

Attēls: Breakthrough iniciatīvas izsludināšanas pasākums. Publicitātes attēls.

Avots:
astrobio.net

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.