Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Amerikāņu astronoms Frenks Dreiks kritizē plānu sūtīt citplanētiešiem vēstījumus

Kontaktu nodibināšana ar citplanētiešiem ir daudzu zinātniskās fantastiskas literatūras žanra darbu temats. Kaut arī nav zināms, kas notiktu, ja mēs nejauši saskartos ar inteliģentām ārpuszemes dzīvības formām, zinātnieki pauž savas domas par to, kā mums būtu šajā situācijā jārīkojas. 

SETI programmas ietvaros notikušie mēģinājumi uztvert citplanētu civilizāciju raidītus signālus daudzu gadu laikā nav devuši pozitīvus rezultātus. Lai arī tikuši uztverti daži visai interesanti signāli, piemēram, tā dēvētais WOW! signāls, tomēr tie nesaturēja nekādas indikācijas, kas liecinātu par ārpuszemes saprāta eksistenci.

SETI projektā iesaistītie zinātnieki tagad ierosina mainīt pašu ārpuszemes saprāta meklējumu stratēģiju, proti, pašiem daudz aktīvāk raidīt savus vēstījumus kosmosā cerībā, ka tos uztvers tehnoloģiski attīstītākas ārpuszemes civilizācijas.

Tomēr apņemšanās sūtīt regulārus signālus uz tuvākajām eksoplanētām var izrādīties daudz problemātiskāka, nekā iepriekš bija gaidāms.

Daži zinātnieki, piemēram, slavenais britu astrofiziķis Stīvens Hokings, domā, ka nebūtu prāta darbs, raidot radiosignālus, informēt par mūsu eksistenci potenciāli naidīgas citplanētiešu sugas, kamēr ne mazums entuziastu zinātnieku ir gatavi tērēt gan laiku, gan naudu, lai tikai nosūtītu Visumā vēstījumus saprāta brāļiem.

Šajā diskusijā tagad iesaistījies arī leģendārais amerikāņu astronoms Frenks Dreiks - slavenās Dreika formulas autors, ar kuru iespējams provizoriski aprēķināt tehnoloģiski attīstītu ārpuszemes civilizāciju daudzumu mūsu galaktikā. Viņš uzskata, ka vēstījumu sūtīšana citplanētu saprātam ir tukša un veltīga resursu šķiešana.

Savus iebildumus Dreiks pamato ar aprēķiniem, kuri liecina, ka projekts vismaz 150-200 gadus nenesīs nekādu labumu. Pēc astronoma domām, pētījumi ir jāfokusē uz energoresursu efektīvāku izmantošanu mūsu pašu Saules sistēmā.

Dreiks arī izsaka visai pesimistisku domu, ka augsti attīstītas ārpuszemes civilizācijas visticamāk neveic starpzvaigžņu lidojumus, jo pat relatīvi nelielu attālumu pārvarēšanai nepieciešami milzīgi enerģijas resursi.

Dreiks ir aprēķinājis, ka 100 gadus ilgam lidojumam uz tuvāko zvaigzni, kosmosa kuģim lidojot ar ātrumu, kas būtu tikai viena desmitā daļa no gaismas ātruma, būtu nepieciešams tāds enerģijas apjoms, kādu visas ASV patērētu 200 gadu laikā.

Attēls: Frenks Dreiks pie sava slavenā, 1960.g. izstrādātā vienādojuma. Avots: tumblr.com.

Avots:
boingboing.net