Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kā zobārsts karavīram smadzenes sačakarēja...

Kā zināms, 100% drošs šajā pasaulē nav nekas. Īpaši jau ķirurģiskas manipulācijas. Pat tādas salīdzinoši vienkāršas operācijas kā zoba kanālu tīrīšana var izraisīt negaidītas, smagas sekas. 2005.g. martā par to pārliecinājās kāds Vācijā novietots britu kareivis, kurš, kā vēstīs žurnālā "Neurocase" publicētā rakstā, pēc zobārsta apmeklējuma ieguva retu amnēzijas paveidu.

Arī tagad, 10 gadus vēlāk, Viljams (vārds mainīts), katru rītu pamostoties, domā, ka joprojām dien Vācijā un pēdējais, ko viņš atcerās, ir kā ieradies pie zobārsta un saņēmis anestēziju. Viljama intelekts nav cietis, viņš spēj apgūt jaunu pieredzi, taču iegūtās atmiņas nesaglabājas ilgāk par 90 minūtēm. Paejot šim laika sprīdim, Viljama smadzenes itkā pārstartējas un savās atmiņās viņš atkal nonāk izejas pozīcijās zobārsta krēslā... Lai kaut cik palīdzētu savam vīram, Viljama sieva ir sagatavojusi viedtālrunī ievietotu atgādni, kurā īsi pastāstīts, kas ar viņu notika pie zobārsta un ka viņu abu bērni nu jau vairs nav pusaudži, bet pilngadību sasnieguši jaunieši...

Atbilstoši ziņojumam, kanāla tīrīšanas laikā, lai gan nenotika nekas neparedzēts, Viljams iekrita t.s. vazovagālajā ģībonī (asinsvadu reakcija, kas realizējas ar klejotājnerva (latīniski: nervus vagus) starpniecību) un šajā stāvoklī arī tika nogādāts slimnīcā, kur atģidās, taču nu jau ar iegūtu psihofizioloģisku defektu - nespēju veidot ilgtermiņa atmiņas.

Ārsti nezina, kāds tieši ir šīs amnēzijas iemesls - Viljama smadzeņu skanējumi rāda, ka to struktūrās, tai skaitā hipotalāmā, viena no kura funkcijām saistās ar ilgtermiņa atmiņu veidošanos, nekādi redzami bojājumi nav konstatējami. Medicīniskā literatūra liecina, ka dažreiz anterogradā amnēzija iestājas psiholoģiskas traumas rezultātā. Taču Viljama sieva un ārsti šo iespēju neuzskata par ticamu - nekas karavīra uzvedībā pirms atgadījuma nav liecinājis par to, ka viņam būtu kādas emocionālas problēmas. Leičesteras universitātes klīniskais psihologs Džeralds Bardžess, viens no "Neurocase" ziņojuma autoriem, domā, ka cēlonis ir bioķīmisko procesu patoloģijā. "Kad mēs piedzīvojam kādu notikumu," Bardžess stāsta, "atmiņas par to pamazām tiek ieaustas plašajos neironu tīklos. Šī "konsolidācijas" procesa laikā smadzenēs tiek sintezēti jauni proteīni, kas nepieciešami sinapšu pārveidošanai. Ja tas nenotiek, atmiņas nav noturīgas un ar laiku izzūd. Eksperimentos ar žurkām ir pieradīts, ka, bloķējot šī proteīna sintēzi dzīvnieku smadzenēs, tie drīz aizmirst no jauna iemācītās lietas." Iespējams, patoloģiju izraisīja kāda vazovagālā ģīboņa ierosināta molekulāru procesu kaskāde, kuras rezultātā Viljama epiģenētiskie mehānismi tagad bloķē vajadzīgā proteīna sintēzi. Bardžess cer, ka plašākam speciālistu lokam iepazīstoties ar šo un vēl dažiem līdzīgiem gadījumiem, par kuriem publiski pieejamā raksta kopsavilkumā ziņas diemžēl netiek sniegtas, iespējams ar laiku tiks rasts risinājums Viljama stāvokļa uzlabošanai.

Attēls: pixabay.com

Avots:
nymag.com

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.